Cendere Köprüsü'nde Kanyon Geçişi

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, Cendere Çayı üzerinde bulunan ve dünyanın halen kullanılmakta olan en eski köprülerinden olan Cendere Köprüsü'nde bir grup dağcı, kanyon geçişi gerçekleştirdi.

Romalılar tarafından yapılan Cendere Köprüsü'nde Adıyaman Kanyon ve Dağcılık Kulübü üyelerinin geçiş için hazırlık çalışmaları yaklaşık 4 saat sürdü. Cendere Köprüsü'nün üst kesiminde yaklaşık 150 metre uzunluğundaki halatı 2 taraftaki kayalara bağlayan dağcılar, 100 metre yükseklikte kanyon geçişi yapmaya başladı.

Tarihi Cendere köprüsünde ilk defa gerçekleştirilen kanyon geçişi ziyaretçiler tarafından büyük bir heyecanla izlendi.

Adıyaman Kanyon Doğa Dağcılık Kulübü Başkanı Mehmet Küçükkelepçe, 100 metre yüksekliğinde gerçekleştirdiği kanyon geçişi sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' sözünün yazılı olduğu afişi açtı.

Dağcılık Federasyonu Adıyaman Temsilcisi Mehmet Ali Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belli zamanlarda buna benzer aktiviteler düzenlediklerini, kamp veya dağcılık faaliyetlerinde bulunarak doğa ile baş başa kalarak sağlıklı yaşam için topluma örnek olamaya çalıştıklarını söyledi.

Yılmaz, gerçekleştirdikleri etkinlik ile dünyanın bir çok ülkesinde meydana gelen savaşlara ve ölümlere dikkat çekmek için çalıştıklarını ifade etti.

İnsanların savaşsız ve kardeşçe yaşama imkanın olduğunu göstermek için tarihi Cendere Köprüsü'nde buluştuklarını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

'Bu mekanın tarihi bir önemi vardır. Burası Kommagene Krallığı tarafından yüzyıllarca kardeşçe, savaşsız bir medeniyetin ana yurdudur.Burası insanların savaşmadan, değişik medeniyetlerin bir arada yaşadığı bir çok medeniyetin beşiğidir. Onun için biz bugün bu aktivitemizin adını 'Sulh' koyduk ve barış dileklerinde bulunmak için buradayız. Tek dileğimiz tüm insanların kardeşçe bir arada yaşamalarıdır.'

Kaynak: AA