Buğday Ve Arpa Çeşit Demonstrasyonu Tarla Günü Düzenlendi

Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde buğday ve arpa çeşit demonstrasyonu tarla günü düzenlendi.

Buğday ve arpa çeşit demonstrasyonu tarla gününe, Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, İl Müdür Yardımcısı Ahmet Tekgöz, ziraat odası başkanları, şube ve ilçe müdürleri, il ve ilçe müdürlüğü personeli, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve 450 üretici iştirak etti.

Etkinliğin açılış konuşmasında, Ergene Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mustafa Süleymanoğlu, "Buğday ve arpa çeşit demonstrasyonu 8 aylık bir çalışmanın sonucudur. Bu demonstrasyon bölgemizin tarım potansiyeline değer atfetmek amacıyla, çiftçilerimizin çeşit seçimlerinde rehber ve kendilerine yol gösterici olması niyetiyle hazırlandı. Bu demonstrasyondaki amacımız, çeşitlerin dayanıklılığını ölçmek, birim alandaki verimini saptamak, bölge iklimine adaptasyon yeteneğini belirlemek, hastalık ve zararlılarına duyarlılığını tespit ederek sonuçlarını çiftçilerimizle paylaşarak bölgemiz tarımına en uygun tohum çeşidini belirlemektir" dedi.

“BUĞDAY ÜRETİMİNDE ÜLKE ÜRETİMİNİN YAKLAŞIK YÜZDE 4-5’İNİ TEKİRDAĞ KARŞILIYOR”

Daha sonra söz alan İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca da, "İlimiz önemli bir tarımsal potansiyele sahiptir. İlimizde sırasıyla 1 milyon 800 bin dekar alanda buğday yetişmekte ve onu ayçiçeği takip etmektedir. Buğday üretiminde ülke üretiminin yaklaşık yüzde 4-5’i ilimiz tarafından karşılanmaktadır. Modern tarım tekniklerini ilimiz en üst seviyede kullanmakta ve çiftçilerimiz modern tarıma çok yatkındır. Son yıllarda yapılan ıslah çalışmalarında dekara verimimiz buğdayda 700- 800 kg’a yaklaşmıştır. Uzmanlarımızın yeni hedefi buğdayda dekara bin kg ortalama olup, bunlar hep sevindirici gelişmelerdir. Bugün buradaki denememizde hep birlikte 18 buğday ve 2 de arpa çeşidinin performanslarını gözleyeceğiz. Uzmanlarımız bizlere bu konuda ayrıntılı bilgi vereceklerdir. Bu denemelerin sonuçlarını ve performanslarını hasattan sonra sizlerle paylaşacağız. Tarla günümüze üreticilerimizin 400-500 civarında oldukça kalabalık bir şekilde katılmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette sizlerin bu ilgisi bizleri daha çok çalışmaya sevk edecek ve tüm gayretimizle sizlere hizmet etmeye devam edeceğiz. İlimizde önemli gördüğümüz bir sorunda arazilerimiz çok dağınık ve parçalı olmasıdır. Bu nedenle arazi toplulaştırılması ve sonrasında sulu tarıma geçilmesi ilimiz tarımını en üst seviyelere çıkaracaktır. Yaptığımız analizlerde sulama sularımızda yer yer nitrat kirliliği görülmektedir. Bu konuya kendimiz ve gelecek neslimiz için dikkat etmemiz gerekmektedir. Tarımda kimyasal kullanımının azaltılması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle iyi tarım uygulamaları ve organik tarım konularındaki çalışmalarımız ivme kazanmış durumdadır. Bölgemizde ikili münavebe sonucunda yoğun gübre ve ilaç kullanımı olmakta ve bunun sonucunda topraklarımızda organik madde miktarı yüzde 0,5 seviyesine kadar düşmüştür. Topraklarımızın organik madde miktarını arttırmamız gerekmektedir. Bunun için Yanmış hayvan gübrelerini çok iyi değerlendirmememiz gerekmekte, özellikle solucan gübresi ve diğer organik gübrelerin kullanımını arttırmalıyız. Ekim sisteminde de ikili münavebeden vazgeçmeli üçlü münavebeye geçilmelidir. Yemeklik baklagil veya baklagil yem bitkilerini münavebeye dahil etmeliyiz. Küresel ısınma ve diğer faktörlerin etkisiyle hastalık ve zararlılarda artış gözükmektedir. Bunun için kültürel tedbirlere çok önem vermekteyiz. Bu nedenle buğday ekiminin bölgemiz için kasım ayında yapılmalı, anıza ekim yapılmaması yani üst üste buğday ekilmemeli, dekara çok tohum ve gübre atılmamalı, ilaç kullanımı mutlaka ziraat mühendisleri danışmanlığında yapılmalı, tarla kenarında bulunan yabancı otlarla mücadele edilmeli, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı çeşitlerin seçilmeli ve üçlü münavebeye geçilmelidir" diye konuştu.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Sami Süzer ise yaptığı konuşmada, "Ergene ilçesinde yapılan bu demonstrasyonla kışlık buğday ve arpa tarımı yapan üreticilerimize, sertifikalı, yüksek verimli, kaliteli, hastalıklara dayanıklı yeni çeşitlerin tanıtılması amaçlanmaktadır. Bölgeye iyi adapte olan yeni buğday ve arpa çeşitlerinin ekiminin yaygınlaşmasıyla, birim alandan alınan verim ve ürün kalitesinde, önemli artışlar beklenmektedir" ifadelerine yer verdi.

“ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN FABRİKALAR BİR ARADA TOPLANMALI”

Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak konuşmasında tarım arazilerinin korunmasının önemini vurgulayarak, ilçede kurulan organize sanayi bölgeleri ile fabrikaların bir araya toplanılmasının amaçlandığı ve ilçede kurulan çok büyük arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Demonstratör çiftçi Mehmet Ertaş’ın tarlasında Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından çeşitlerin özellikleri yerinde anlatıldıktan sonra etkinlik sona erdi.
Kaynak: İHA