Alman Meclisinin Ermeni İddialarına İlişkin Kararına Tepki

Erzurum'daki Yanıkdere Şehitliğinde bir araya gelen Erzurum Sivil Toplum Platformu üyeleri, Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararına tepki gösterdi.

Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP), Alman Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararını protesto etti.

ESTP üyeleri, kentteki Yanıkdere Şehitliği'nde bir araya geldi. ESTP Başkanı Mustafa Güvenli, grup adına yaptığı basın açıklamasında, Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararını eleştirerek, 'Tarihi gerçekleri asla değiştiremeyecekler. Biz büyüdükçe onlar küçülecek, biz yürüdükçe onlar çıldırmaya devam edecekler.' dedi.

Güven, hiçbir bilimsel dayanak olmadan 1915 olaylarını 'soykırım' olarak kabul eden Alman Meclisinin kararının en hafif deyimle 'alçaklık' olarak gördüklerini söyledi.

Rus işgali döneminde belgelerle müdellel Ermeni zulmünü fiilen yaşamış kadim şehir Erzurum'dan Alman Meclisine seslendiklerini ifade eden Güven, şöyle konuştu:

'Tam burada binlerce Erzurumlunun bir gecede katledildiği Yanıkdere'den, 'soykırım var' yalanını devlet belgesi haline getiren aklı ve devlet anlayışını kınıyoruz. Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan Alman Meclisinin, Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarını ‘soykırım’ olarak tanımlayan karar tasarısını kabul etmesi en hafif deyimle alçaklıktır. Hatırlatmak istiyoruz ki, Almanya, modern tarihin en büyük soykırımının, Holokost'un failidir ve bunu kendileri de kabul etmiştir. Kendi tarihinde tarihin en büyük utancını taşıyan Almanya sadece Yahudileri değil, Sintileri, Romanları, Yenişleri, Nazi aleyhtarlarını, özürlüleri, savaş tutsaklarını, Lehleri ve Slavları da katlettiğini kime, nasıl unutturacak?'

Türkiye aleyhinde alınan bu tarz kararlarla ülkenin büyümesinin ve ilerlemesinin durdurulacağının sanıldığını kaydeden Güvenli, bu kararın küresel algı operasyonlarını tezgahlayanların oyunlarından biri olduğunu belirtti.

Güvenli, 'Böyle bir tasarının Alman Meclisi tarafından kabul edilmiş olması, hiçbir hukuki temeli bulunmayan ve tarihi gerçeklere aykırı siyasi bir sorumsuzluk örneğidir. Kör devlet aklı ile ölüm üzerinden beslenen Batı'nın hamisi Almanya'ya dünyayı gören büyük Türkiye gereken cevabı verecektir.' diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından Erzurum Ulu Cami İmam Hatibi Metin Katkat, 1915-1918 yılları arasında Ermeni zulmüne uğrayarak hayatını kaybeden şehitler için dua etti.
Kaynak: AA