21. Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması Ödül Töreni

Türkiye Haber Kameramanları Derneği tarafından düzenlenen yarışmada dereceye girenlere ödülleri törenle verildi Yarışmada, Anadolu Ajansı'ndan Servet Ülkü, Erdal Türkoğlu ve Hisham Abu Shaqra çeşitli kategorilerde ödül alırken, İsa Koçaş ve Engin Morgül'e 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' takdim edildi.

Türkiye Haber Kameramanları Derneği tarafından düzenlenen 21. Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Dernek başkanı Aytekin Polatel, Gümüşsuyu'nda CVK Park Bosphorus Otel'de düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, önemli konukları ağırlamaktan onur duyduklarını ifade etti.

Bugün sadece yarışmalarda dereceye girenlere ödül vermeyeceklerini, televizyon haberciliğinin yükünü 20 yılı aşkın süredir omuzlarında taşıyan, yakın tarihin görsel arşivini oluşturan haber kameramanlarına 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' takdim edeceklerini dile getiren Polatel, 'Haber kameramanları bu sektörün en çok yıpranan gruplarından, kamuoyunun 7 gün 24 saat gören gözleri ve duyan kulakları. Bizim mesleğimizin içinde, diğer mesleklerden parçalar da bulunur. Yangına gideriz itfaiyeci oluruz, yangının nereden, nasıl kontrol altına alınacağını bir itfaiyeci kadar biliriz. Eyleme gideriz, avukat olur vatandaşın hakkını savunuruz. Savaşa gideriz, sipere yatar asker oluruz. Atlanmaması gereken bir özelliğimiz ise sanatçı yönümüzdür. Bu görüntüleri rastgele çektiğimizi kimse söyleyemez. Çerçeve, ışık, filtre, ses gibi görselliğin gerektirdiği tüm kuralları görüntülerimize yansıtırız.' şeklinde konuştu.

Haber kameramanlarını 'televizyon haberciliğinin olmazsa olmazı' şeklinde yorumlayan Polatel, şunları kaydetti:

'Evrensel gazetecilik değerlerini kendilerine ilke edinmiş habercilerdir. Çektiğimiz görüntülerle ülkelerin savaş ve barış kararları almalarına neden olduğumuzun ve bundan dolayı sorumluluğumuzun da farkındayız. Haber kameramanları televizyon dünyasının görünmeyen yüzleridir. Görünmeyenler çok şey görürler ve çok yıpranırlar. İlerleyen yaşlarda fiziki yıpranmanın yanında psikolojik yıpranmaya da maruz kalırlar. Haber kameramanları, omuzlarındaki yükü paylaşmayan ama elinde ne varsa veren insanlardır. İki uzun soluklu yarışmayı düzenlerken, dünyadaki meslektaşlarımızla dayanışma içerisinde bulunmayı da ihmal etmiyoruz. Dünyanın gözü bizim çektiğimiz görüntülerde iken ülkemizin tanıtımı ve Türk medyasının dünya kamuoyunda etkili olmasına da katkıda bulunmak istiyoruz. Yarışmalarımıza görüntü ve haberleriyle katkı sunan meslektaşlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.'

- Ödüller sahiplerini buldu

Açılış konuşmasının ardından yarışmada dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

21. Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışmasında, 'Röportaj Haber' kategorisinde 'Kağıtçı' rumuzlu görüntüsü ile Al Jazeera Türk'ten Güray Ervin birinciliği, 'Türk Yıldızı' rumuzlu haberi ile NTV'den Deniz Tüysüz ikinciliği ve 'Mancorrespondent' rumuzlu haberi ile Suudi Arabistan Al Arabia TV'den Hassan Jaber Abdu üçüncülüğü kazandı.

'Spor Haber' kategorisinde 'Spor Toto Özel Ödülü'nü 'Dede' rumuzlu görüntüsü ile Show TV'den İbrahim Kördemirci alırken, 'Şampiyonluk Kutlaması' rumuzlu görüntüsü ile NTV Spor'dan Rafet Topcu ikinciliğe, 'Yarışta Yenilen Oyuncu' rumuzlu görüntüsü ile Azerbaycan Region TV'den İsgender Gamberov üçüncülüğe layık görüldü.

Zoom Oylama Portalı'ndan yapılan oylama sonucuna göre, 'Serbest Haber' kategorisinde birinciliği 'Demiryolu' rumuzlu haberi ile Al Jazeera Türk'ten Güray Ervin, 'İlke Emeklilik Özel Ödülü'nü 'Basın Susturulamaz' rumuzlu haberi ile Fox TV'den Cemal Gökcamlı elde etti.

- Anadolu Ajansı’na 5 ödül

Yarışmada, 'En İyi Özel Haber' kategorisinde 'Umudun Çocuk Yolcuları' rumuzlu haberiyle Anadolu Ajansı'ndan Servet Ülkü birinci, 'DEAŞ Teröründen Kaçış' rumuzlu haberiyle ATV-A Haber'den Ata Gündüz Kurşun ikinci oldu.

'Yılın En İyi Haber Görüntüsü' kategorisinde Anadolu Ajansı'ndan Erdal Türkoğlu ve HaberTürk TV'den Hasan Dönmez, 'Düşürülen Rus Uçağı' haber görüntüsü ile birinciliği paylaşırken, 'Filistinli Kızın Direnişi' rumuzlu haberi ile Anadolu Ajansı'ndan Hisham Abu Shaqra ikinciliği kazandı. Ödül takdimi sırasında davetliler tarafından Filistin bayrağı açıldı.

Yarışmada, 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne Anadolu Ajansı'ndan İsa Koçaş ve Engin Morgül layık görüldü. Koçaş ve Morgül ödüllerini Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın elinden aldı.

Törene Gürcistan, Hollanda, Azerbaycan ve Suudi Arabistan’dan basın mensupları, siyaset, sanat dünyasından davetliler katıldı.

Kaynak: AA