Müftü Kırkız'dan Fitre Ve Zekat Uyarısı

Manisa Kula ilçe Müftüsü Kamil Kırkız, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenen fitre tutarlarını açıkladı.

Müftü Kırkız'dan Fitre Ve Zekat Uyarısı
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun almış olduğu kararla bu yılki, asgari fitre tutarının kişi başına 15 TL olarak belirlendiğini ve bu miktarın 2016 yılı Ramazan ayını başlangıcından 2017 yılının Ramazan ayının başladığı güne kadar geçerli olduğunu söyleyen Kula İlçe Müftüsü Kamil Kırkız, "Fitre, asli ihtiyaçlarından başka, artıcı olma ve üzerinden bir yıl geçme şartı aranmaksızın nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman’ın vermesi vacip olan mali bir ibadettir.” dedi.

Kırkız, “Fitre insan bedeninin zekatı kabul edilmiştir. Bundan dolayı Sadak-ı Fıtr’a beden sadakası denilmektedir. Diğer taraftan Fitre, yoksulların ihtiyaçlarının giderilmesinde bayram gününün neşesinden olanların da istifade etmesinde önemli bir rol oynar. Sürekli hastalığı sebebiyle oruç tutamayanlar ise fidye verecek. Fitrenin alt sınırı 15 TL, üst sınır diye bir limit yoktur. Oruç tutulmayan gün başına ödenmesi gerekir." diye konuştu.

Müslümanların Ramazan Ayı’nda verecekleri zekatlara da dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Kırkız, “80.18 gram altın, veya buna tekabül eden bir para üzerinden bir yıl geçtiği zaman zekat vermek farzdır. Zekat, fakir ve yoksulların hakkıdır. Mutlaka hak sahibine ödenmesi gerekir." dedi.

Zekatı verilen malın kirden temizleneceğini, zekat veren kişinin manevi derecelerle Allah katında yüceleceğini kaydeden Kırkız şunları söyledi:

"Zekatla cimrilik hastalığından kurtuluruz. Fakir ve yoksullar ise asgari geçimlerini temin edebilir duruma gelir ve bu sayede toplumda birlik ve beraberlik artar. Tevbe Suresinin 60’ıncı ayetinde belirtilen zekatın bir farz olarak fakirlere, yolda kalmışlara, borçlulara, kalbi İslam’a ısındırılmak istenenlere, zekat toplamakla görevli memurlara ve Allah yolunda olan ihtiyaç sahiplerine verilebilir."
Kaynak: İHA