İtalya'da Kısmi Yerel Seçime Doğru

Ülkede 13 milyonu aşkın seçmen, yerel yöneticilerini belirlemek üzere yarın sandığa gidecek İki Türk kökenli adayın da yarışacağı seçimlerde başkent Roma ile Milano, Napoli, Bologna gibi büyük kentleri yönetecek isimler belli olacak.

ROMA – İtalya’da, yarın bin 342 yerleşim yerinde yerel yöneticileri belirlemek üzere kısmi yerel seçim yapılacak.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 13 milyon 316 bin 379 kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimlerde, aralarında başkent Roma ile Milano, Napoli, Torino, Bologna, Trieste gibi büyük kentlerin de yer aldığı bin 342 yerleşim yerinde halk, sandık başına gidecek.

Belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin belirleneceği seçimlerde oy verme işlemi yerel saatle 07.00’da (TSİ 08.00) başlayacak ve yerel saatle gece 23.00’a (TSİ 00.00) kadar sürecek.

Kısmi yerel seçimde kalıcı ikametgahı İtalya’da bulunan 47 bin 861 AB vatandaşı da İtalyanlarla birlikte kendilerini 5 yıl boyunca idare edecek belediye başkanı ve meclis üyelerini seçmek için oy kullanabilecek.

Seçimlerin yapılacağı yerlerde yarışan adaylardan hiçbirinin yüzde 50’nin üzerinde oy alamaması durumunda, söz konusu yerlerde 19 Haziran Pazar günü ikinci tur seçim yapılacak. İkinci turda, yarın yapılacak ilk turda en yüksek iki oyu alan aday yarışacak.

Bu seçimlerde öncekilerden farklı olarak, 2 Türk kökenli aday da bulundukları yerde seçilmeye çalışacak. Başkent Roma’da büyükşehir belediye meclisi için iktidardaki Demokrat Parti (PD) listesinden aday olan Bingöllü Emin Öztürk ile kuzeydeki Novara vilayetine bağlı Trecate ilçesinde belediye meclis üyeliğine bağımsız aday olan Kahramanmaraşlı İbrahim Saban da yarınki seçimde yarışacak.

- Gözler büyük kentlerde

Yarınki seçimlerde sanayileşmiş büyük kentleri yönetecek isimlerin de belli olacak olması sebebiyle, seçimler kısmi de olsa büyük önem taşıyor. Özellikle başkent Roma ile moda, sanayi ve finansın başkenti gibi görülen Milano’da hangi adayın kazanacağı merak konusu.

Muhalefet partileri ve bazı eleştirmeler, kısmi yerel seçimin Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon iktidarı için test olacağını söylerken, Başbakan Renzi seçim kampanyası boyunca bu seçimlerin hükümet için bir test olmadığı vurgusu yaptı. Renzi, hükümeti için esas testin Ekim ayında yapılacak anayasa değişikliğini ilgilendiren referandum olduğunu ifade etti.

Belediye başkanı Ignazio Marino’nun belediye harcamalarında usulsüzlük yapması sebebiyle parti içinde desteğini kaybederek ayrılmak zorunda kaldığı ve hükümetin atadığı teknik bir komiser tarafından idare edilen Roma’da, seçim kampanyasının hakim konusu kentin 2024 Olimpiyatları’na adaylığı oldu.

İktidardaki PD’nin adayı Roberto Giachetti’nin olimpiyat adaylığını desteklemesine karşılık, 2009’da komedyen Beppe Grillo tarafından alternatif parti olarak kurulan ve kısa sürede ana muhalefete yükselen 5 Yıldız Hareketi’nin adayı Virginia Raggi’nin buna sert şekilde karşı çıkması seçim kampanyasında öne çıkan konulardan oldu. Roma’daki seçimin Giachetti, Raggi ve merkez sağın adayı Alfio Marchini arasında geçeceği tahmin ediliyor.

Roma gibi önem arz eden bir diğer büyük kent Milano’daki seçimin ise iktidardaki PD ile merkez solun adayı, geçen yıl düzenlenen EXPO 2015’in yüksek komiseri Giuseppe Sala ile Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağın aday gösterdiği Stefano Parisi arasında geçmesi bekleniyor.

Kaynak: AA