Gıda Sektöründe, Tüketici Tercihleri Odaklı Gelişim

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, "Tüketici bilincinin gelişimi, gıda sektöründe tüketici tercihleri odaklı üretimi de beraberinde getiriyor. Gıda sanayindeki üretim, tüketicilerin talep ve beklentilerine göre şekilleniyor. Tüketici tercihlerini dikkate alan firmalar başarılı olurken, tüketicinin beklentilerine cevap vermeyen firmalar ya küçülüyor ya da yok oluyor" dedi.

Gıda Sektöründe, Tüketici Tercihleri Odaklı Gelişim
Uluslararası Kabuklu Meyveler ve Kuru Meyveler Konseyi’nin (World Nut and Dried Fruit Congress INC) Amerika Birleşik Devletleri’nin San Diego şehrinde düzenlediği 35. Kuru ve Kabuklu Meyveler Konferansı’nda özelde kuru meyve sektöründe, genelde ise gıda sektöründe tüketici tercihlerine göre yaşanan değişim masaya yatırıldı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, tüketicilerin sağlıklı gıdalara olan talebinin her geçen yıl daha da arttığı bir sürecin yaşandığını, artık arzı tüketicilerin talep ve beklentilerinin şekillendirdiğini, 35. Dünya Kuru ve Kabuklu Meyveler Konferansı’nın da ana fikrinin bu olduğunu kaydetti.

Celep, "Tüketici bilincinin gelişimi, gıda sektöründe tüketici tercihleri odaklı üretimi de beraberinde getiriyor. Gıda sanayindeki üretim, tüketicilerin talep ve beklentilerine göre şekilleniyor. Tüketici tercihlerini dikkate alan firmalar başarılı olurken, tüketicinin beklentilerine cevap vermeyen firmalar ya küçülüyor ya da yok oluyor" diye konuştu.

"GÜVENLİ GIDA ÜRETİMİ ÇOK ÖNEMLİ"

"Gıda sektörü tüketici odaklı bir gelişim sergiliyor" diyen Celep, şunları söyledi: "Amerika Birleşik Devletleri’nde de tüketicilerin beklentileri çerçevesinde gelişen ve değişen süpermarket sektörü bugün tüketicileri tek bir grup olarak değil artık farklı tüketicileri birey olarak görüp her birinin farklı ihtiyaç ve beklentilerine cevap vermeye çalışıyor. ABD’de yürürlüğe girecek olan Gıda Güvenliği Modernizasyon Kanunu (FSMA) bu dev pazara ihracatı daha da zorlaştırıcı hükümler içeriyor. FSMA ile gıda güvenliğinde ortaya çıkan sorunlara müdahale etmek yerine, en başta sorunların oluşmasını engellemek hedefleniyor. Tehlikelerin belirlenmesi ve önleyici denetimlerin uygulanması için riski baz alan bir yaklaşım öngörülüyor. ABD’de 2017 yılında yürürlüğe girecek olan Gıda Güvenliği Kanunu ile Amerikan pazarında yer alacak ithal gıda ürünlerinde yeni bir denetim mekanizması işleyecek. Yeni dönemde, sağlıklı gıda kadar ambalajdan etikete hatta ürünlerin günlük tüketim miktarına dek çok incelikli şartlar aranacak."

"GÜVENİLİR VE KALİTELİ ÜRÜN"

Türkiye’nin kuru incir ve kuru kayısıda dünyanın en büyük üreticisi, çekirdeksiz kuru üzümde ise ikinci büyük üreticisi olduğuna işaret eden Birol Celep sözlerini şöyle tamamladı: "Bu çerçevede bizler de alıcı pazarlardaki gelişmeleri takip etmek, gelişen ve değişen tüketici beklentilerine cevap verecek şekilde güvenilir ve kaliteli ürün üretmek zorundayız."

BİN 400’ÜN ÜZERİNDE KATILIM

Kuru ve kabuklu meyveler için farklı oturumların düzenlendiği etkinlikte sektöre ilişkin son gelişmeler hakkında bilgi edinildi. Inter Global Board Cooperation Summit toplantısında Ece Tırkaz tarafından Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği adına bir sunum gerçekleştirildi.

Konferansa bu yıl bin 400’ün üzerinde kişinin katılımı oldu. Türkiye’den de 83 temsilci etkinliğe katılırken Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’ni Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, yönetim kurulu başkan yardımcıları Osman Öz ve Gürcan Şen, yönetim kurulu üyesi Ahmet Bilge Göksan ve Ege İhracatçı Birlikleri Tarım Şubesi Şefi Ece Tırkaz’dan oluşan heyet temsil etti.
Kaynak: İHA