Uzmanlardan Bayram Uyarısı

Ramazan Bayramı’nda aşırı derecede tatlı ve diğer gıdaları tüketmek kalıcı hastalıklara neden olabiliyor.

Uzmanlardan Bayram Uyarısı
Uzmanlardan Bayram Uyarısı
Özel Gözde İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çolak, 'Ramazan ayında değişen vücut dengelerinin ardından bayramda yemeklere aşırı yüklenmek vücutta kalıcı hasarlara yol açabilir' dedi. Çolak, oruç tutanların bayramla birlikte kendilerine 15 günlük bir geçiş süresi tanımasını istedi.

“KENDİNİZE ALIŞMA SÜRESİ TANIYIN”

Günde 16 saat açlığın ardından yeniden düzenli beslenmeye geçildiğinde ana öğünlere yüklenmenin ciddi hazımsızlık sorunlarını tetikleyeceğine dikkat çeken Çolak, oruç tutanların Ramazan'ın ardından sağlıklarını korumak için kendilerine 15 günlük bir alışma süresi bırakmaları gerektiğini vurguladı.

Oruç tutanlara alışma süreleri boyunca hafif beslenmeleri önerisinde bulunan Diyetisyen Çolak, “Özellikle mevsim sebze ve meyveleri ile beslenerek öğünleri geçiştirirsek vücut daha hafif bir etkilenmeyle alışma dönemini atlatabilir. Öğünlerimizi hafif öğünler olarak 6'ya kadar bölerek vücudumuzu en kolay şekilde normal şartlara adapte edebiliriz” dedi.

“MEYVE VE SEBZE AĞIRLIKLI BESLENİN”

Alışma döneminde beslenmeye dikkat edildiğinde sağlıklı kalınabileceğini aktaran Çolak, “Ara öğünlerde meyve veya ayran tüketilmesi, ana öğünlerde sebzeler ve yoğurt ağırlıklı beslenme hem aşırı kilo almamızı engelleyecek hem de daha sağlıklı olmamızı sağlayacaktır. Böylece dengeli ve düzenli beslenmiş olacağız. Bayramda ve sonrasında yağlı besinler ve yağlı hayvansal gıdaları fazla tüketirsek sindirim sistemimiz zorlanacak ve bazı metabolizma hastalıklarına sebep olma ihtimaline yol açacaktır. Bunun için et tüketimini daha aza indirgemeli, taze sebze-meyve ve süt ürünlerine daha fazla yer verilmeli. Aşırı tatlı ve çikolatadan kaçınmalıyız. Ramazan ayı boyunca görülen uyku düzensizliğine de dikkat etmemiz gerekir. Sağlıklı bir yaşam için; sağlıklı beslenme ve sağlıklı bir uyku en verimli yatırımdır” diye konuştu.

Kaynak: İHA