Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko Bulgaristan'da

Poroşenko: 'Brexit, Ukrayna’nın AB'ye üyelik çabalarını tehdit etmez' Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev: 'Bizim için Kırım Ukrayna’dır, Ukrayna da Avrupa’dır'.

SOFYA – Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, 'Brexit, Ukrayna’nın Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik çabalarını tehdit etmez.' dedi.

Bulgaristan’a bir günlük resmi ziyaret gerçekleştiren Poroşenko, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ile katıldığı ortak basın toplantısında İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını değerlendirirken, AB'nin bu sınavdan daha güçlü çıkacağını belirtti.

Poroşenko, 'Avrupa bizimle dayanışma içindedir ancak birlik ve beraberliğini koruduğu sürece güçlü olacak. AB ile ilgili çıkan kimi karamsar duyguların bastırılması çok önemli.' ifadesini kullandı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de AB’nin bir barış projesi olduğunu ve Ukrayna olmadan bu projenin başarısız kalacağını belirtti.

Bulgaristan’ın Kırım ile ilgili yapılan referandumların sonuçlarını asla kabul etmeyeceğini dile getiren Plevneliev, 'Bizim için Kırım Ukrayna’dır, Ukrayna da Avrupa’dır. Bulgaristan asla Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesinin yasal olduğunu kabul etmeyecek.' dedi.

Karadeniz bölgesindeki güçler dengesinin uzunca bir zamandır köklü bir şekilde bozulduğunu söyleyen Plevneliev, Ukrayna’daki krizin bölgedeki tüm ülkeler için tehdit olduğuna işaret etti.

Poroşenko daha sonra Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile bir araya gelecek ve başkent Sofya’da yapılan Ukraynalı şair ve ressam Taras Şevçenko’nun heykelinin açılışını gerçekleştirecek.

Kaynak: AA