Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinden Dini Liderlere İftar

Washington Büyükelçiliği tarafından Amerika Diyanet Merkezi'nde organize edilen iftarda, ABD'nin önde gelen Müslüman kanaat önderleri ve diğer dinlerin temsilcileri bir araya geldi Büyükelçi Kılıç: 'İstanbul'da, Paris'te, Orlando'da, Pakistan'da, Brüksel'de veya dünyanın herhangi bir yerinde bu saldırıları yapanların İslam'la bir ilgileri olamaz'.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği tarafından Amerika Diyanet Merkezi'nde organize edilen iftara, ABD'nin önde gelen Müslüman kanaat önderleri ve diğer dinlerin temsilcileri katıldı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın himayesinde, Maryland eyaletindeki Amerika Diyanet Merkezi'nde gerçekleştirilen iftar organizasyonu, farklı eyaletlerden çok sayıda davetliyi bir araya getirdi.

İstanbul Havalimanı'ndaki terör saldırısını şiddetle kınayarak ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini ileterek konuşmasına başlayan Büyükelçi Kılıç, 'İstanbul'da, Paris'te, Orlando'da, Pakistan'da, Brüksel'de veya dünyanın herhangi bir yerinde bu saldırıları yapanların İslam'la bir ilgileri olamaz.' dedi.

Batı'da bu terör saldırılarının İslam'a ve Müslümanlara mal edildiğini kaydeden Büyükelçi Kılıç, bunun ABD de dahil birçok ülkede İslamofobiyi daha da körüklediğine işaret etti.

İslamofobiyle mücadelede eğitimin ve farklı dinlere mensup temsilcilerin bir araya gelmesinin önemine vurgu yapan Kılıç, farklı toplumsal aidiyetler taşıyan kişilerin birbirlerini tanıdıkça ortak noktalarının farkına varacağını kaydetti.

- Müslüman kanaat önderlerinden İstanbul saldırısına kınama

Daha sonra kürsüye gelen ABD'deki en etkili Müslüman organizasyonlardan ADAMS Center'ın Başkanı İmam Macid, İstanbul'daki saldırıyı kınayarak, 'Türkiye ile omuz omuzayız.' dedi.

ABD'deki birçok Müslüman kuruluşun çatı organizasyonu olan ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi Başkanı Üsame Cemal de konuşmasında İstanbul saldırısını kınadı ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Türkiye'nin şiddetten kaçan milyonlarca mülteciye kapılarını açan çok değerli bir ülke olduğunu ifade eden Cemal, 'Saldırıyı yapanlara sesleniyorum; bizden değilsiniz.' şeklinde konuştu.

Ülkedeki en büyük Müslüman hakları savunucusu organizasyon olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyinin (CAIR) Başkanı Nihad Awad ise, İstanbul saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye dileklerini ilettiği konuşmasında, 'Bu saldırıları yapanlar bir dine mensup olduklarını iddia ediyor olabilir; ancak onların eylemleri bu dinin dışındadır.' ifadelerini kullandı.

Kuzey Amerika İslam Camiası Başkanı Naim Beig de, 'Bizden çok uzakta olmasına rağmen kalbimizi çok acıttı.' diye tanımladığı İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadığını belirtti. İslam adına işlenen tüm cinayetleri reddettiklerini vurgulayan Beig, 'ABD'de ve Avrupa'da İslamofobi terörizmi esiyor, buna da birileri dur demeli.' şeklinde konuştu.

Resmi açılışı 2 Nisan 2016'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ve bünyesinde ABD'deki en büyük camilerden birini barındıran Amerika Diyanet Merkezi, Amerikalı Müslümanlar için önemli bir buluşma noktası haline geliyor.
Kaynak: AA