Ölümden Dönen 'Şubat', Yürümeyi Öğreniyor

45 günlükken tetanosa yakalanan ve hayati faaliyetlerini yerine getiremeyen 4,5 aylık Şubat isimli oğlak, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahal ve ekibi sayesinde sağlığına kavuştu Bir süre fizik tedavi ve masaj uygulanan Şubat, ayaklarının performansını artırmak için takılan cihaz sayesinde kısa süre içinde koşmaya başlayacak Prof. Dr. Şahal: 'Şubat, bir ay içerisinde çok rahat bir şekilde hareket edebilecek ve koşabilecek'

Ayağındaki çizikten kaptığı tetanos mikrobu nedeniyle hayati faaliyetlerini yerine getiremeyen 'Şubat' isimli oğlak, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şahal ve ekibinin çabası ve uzun süren bir tedavi süreci sonrası yürümeye başladı.

Ankara Üniversitesi Hayvan Hastanesi'nde 45 günlükken tetanos tanısı konulan Şubat'ın tedavisini yürüten ekibin başkanı Prof. Dr. Şahal, hayvanın, kendilerine getirildiğinde yeme, içme gibi hayati faaliyetlerini yapamadığını, vücudunun tamamen kaskatı olduğunu belirtti.

'Tetanos etkeninin vücuda girmesi için bir çizik olması gerekiyor. Ön ayakta 8-10 santimlik bir yara izi bulduk, bu yara izinden içeriye doğru etkenlerin girmiş olabileceğini düşündük.' diyen Şahal, Şubat'ın ağzını, kuyruğunu ve ayaklarını hiç kullanamadığını söyledi.

Şahal, literatürde, küçük oğlaklarda tetanosun tedavisinin olmadığının ve bu hayvanların 10-15 gün içinde öldüğünün bilindiğini ifade ederek, 'Biz buna rağmen Şubat'ın 100 gün süresince klinik bulgularını, kontrollerini yaptık. Tedavi için gerekli kas gevşeticiler, antibiyotikler uygulandı. Şubat'ı damar içi yolla besledik.' dedi.

- Türkiye'de ilk: Ortezli oğlak

Şubat'ın tedaviye cevap vermeye başladıktan sonra ağzını açabildiğini, süt içebildiğini, sonrasında yaprak ve ot yemeye başladığı anlatan Şahal, tedaviden 2 ay sonra hayvan ayak ve boyun kaslarını hareket ettirebilince fizik tedavi ile masaja başladıklarını söyledi.

Ön ayaklarını kaldırmaya başlayan Şubat'ın arka ayaklarında uzun süre yatmaya bağlı güçsüzlükler ortaya çıktığını aktaran Şahal 'Ailesinin isteği ve asistanlarımızın araştırmalarıyla ortez takılmasına karar verildi. Şubat'a ortez bugün ilk defa takıldı. İlk başta algılamada, hissetmede yabancılık çekti, daha sonra bunu yavaş yavaş hissetmeye, algılamaya başladı. Şubat bir ay içerisinde çok rahat bir şekilde hareket edebilecek ve koşabilecek.' şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şahal, Türkiye'de ilk defa tetanoslu bir oğlağa ortez takıldığını belirterek, bu yöntemin genellikle kedi ve köpeklerde uygulandığını vurguladı.

4,5 aylık olan Şubat'ın yürümesine olanak sağlayan ortezi temin eden firmanın sahibi Niyazi Çapa ise 11 yıldır binin üzerinde kedi, köpek, güvercin, leylek, buzağı, kanarya ve atlara ortez ve protez yaptığını kaydetti.

- 'Oğlağımdan vazgeçemedim'

Şubat'ın sahibi Cemile Altunbaş da 2 yıldır oğlak beslediğini, annesi ve 3 yavrusuyla birlikte 4 oğlağı olduğunu dile getirdi.

Doğduğunda obur bir oğlak olan Şubat'ı, bir süre sonra beslenmediğini ve annesini ememediğini görünce Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne getirdiğini ve burada tetanos teşhisi konduğunu anlatan Altunbaş, şunları söyledi:

'Şubat'ın öleceğini söylediler. 'İstersen uyutup, yaşamına son verelim' dediler. Ben kabul etmedim, oğlağımdan vazgeçmedim. Herkese çok teşekkür ederim, çok emek verdi hocalar, öğrenciler. Ben de Şubat'tan hiçbir şeyimi esirgemedim. Masaj yapıyorum, her gün yıkıyorum. Sağlığına kavuştuğu ve evine döndüğü için çok mutluyum.'
Kaynak: AA