Demokratik Kongo'daki Seçim Süreci

Devlet Başkanı Kabila: 'Önümüzdeki seçimlerin düzenlenmesine hiçbir şey engel olamaz'.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı Joseph Kabila, bu yıl yapılması planlanan seçimlerin önünde engel bulunmadığını söyledi.

Kabila, ulusa sesleniş konuşmasında, halkı seçim kayıtlarını yaptırmaya çağırarak, 'Önümüzdeki seçimlerin düzenlenmesine hiçbir şey engel olamaz' ifadesini kullandı.

Söz konusu seçimin, genel mi yoksa devlet başkanlığı seçimi mi olduğu konusunda bilgi vermeyen Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve ve finansal sorunların giderilebilmesi amacıyla muhalefet ve iktidar arasındaki diyalog sürecinin de bir an önce başlatılması gerektiğini söyledi.

BM, Avrupa Birliği ve ABD'nin seçimlerin ertelenmemesi yönünde görüş belirtmesinin ardından Kabila, Cuma günü, seçmen kayıtlarının gelecek ay başlatılacağını açıklamıştı.

- Tartışmalı seçim süreci

DKC'lilerin bu yıl içinde yerel, genel ve devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden iktidara gelebilmek için bunu istediğini iddia ederek, sürece katılmayacağını duyurmuştu.

Diğer yandan Anayasa Mahkemesi geçen ay, devlet başkanı seçiminin anayasal süreç kapsamında düzenlenememesi durumunda Kabila'nın yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam edeceğini açıklamış ve binlerce kişi söz konusu açıklamayı protesto etmek için sokaklara dökülmüştü.
Kaynak: AA