CHP Bursa Milletvekili Sarıbal

'Kırmızı et ithalatı, ülkede rant savaşına dönüştü'.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 'kırmızı et ithalatının, ülkede rant savaşına dönüştüğünü' savundu.

Sarıbal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, kırmızı et sürecinin, iktidar yetkilileri ve yandaş firmaları tarafından kar savaşına dönüştürüldüğünü ileri sürdü.

İktidarın 2009'da kırmızı ette aldığı ithalat kararını 2010'dan itibaren uyguladığını anımsatan Sarıbal, kırmızı et ithalatının, ülkede rant savaşına dönüştüğünü savundu.

Sarıbal, bugüne kadar 3 milyon 728 küçük ve büyükbaş hayvan ithali yapıldığına işaret ederek, 2016'ya gelindiğinde kırmızı et sorununun çözülemeyeceğinin anlaşıldığını belirtti. Sarıbal, 3 Mayıs 2016'da Resmi Gazete'de, 400 bin baş besi, 150 bin baş damızlık ithalatı kararının yayınlandığını anımsattı. Sarıbal, bu alımların Et ve Süt Kurumunca gümrüksüz olarak yapılacağını, ancak özel sektörün ithalat yapabilmesi için damızlıkta yüzde 60, kasaplıkta yüzde 135 vergi konulduğunu bildirdi.

Macaristan'da büyük olasılıkla paravan bir şirketin, 15 bin hayvanı toplayıp Et ve Süt Kurumuna verdiğini savunan Sarıbal, şunları kaydetti:

'Macaristan'daki ticari ateşemize gittik. 20 milyon avroluk ihale olduğunu, 15 bin baş kasaplık hayvan götürüleceğini sorduğumuzda haberinin olmadığını söyledi. Büyükelçinin de bilgisi olmadığını görüyoruz. Bakan Çelik'i göreve davet ediyoruz. Bu ihale, ülkemiz çiftçisinin, köylüsünün yararına değildir. Bu ülke insanının daha güvenli, sağlıklı, yeterince et tüketimini sağlamamıştır. Kırmızı et sorunu, iktidarın ticari hareketi haline geldi. Şirketlerin rant bölüşümüdür. Bakanlıktan bununla ilgili belge, bilgileri açıklamasını bekliyoruz.'
Kaynak: AA