'Basmane Çukuru' İhalesi

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sancak: 'Güçbirliği Holding'in ihaleyle ilgili açtığı davada yürütmeyi durdurma talebi, mahkemece reddedildi'.

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, 'Basmane çukuru' olarak tanımlanan 'Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için açılan satış ihalesi' ve 'Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) ihaleyi onaylaması' ile ilgili Güçbirliği Holding'in açtığı davada yürütmeyi durdurma talebinin, mahkemece reddedildiğini bildirdi.

Sancak, açıklamasında, TMSF’den ihale yoluyla 80 milyon dolara satın aldıkları 'Basmane çukuru'yla ilgili Güçbirliği Holding'in açtığı, İstanbul 5. ve 7. İdare Mahkemelerinde görülen davaların birleştirilip İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde sürdüğünü belirtti.

'Güçbirliği Holding'in ihaleyle ilgili açtığı davada yürütmeyi durdurma talebi, mahkemece reddedildi.' ifadesini kullanan Sancak, şunları kaydetti:

'Bazı kişilerin davanın bu somut ve belirleyici seyrinden habersizmiş gibi açıklama yapmalarını, anlayışla karşılayamadık. Doğruları tam söylemeyerek kamuoyunu yanıltmak, hiç şık durmadı. Biz sadece yapacağımız işlere bakıyoruz, İzmirlilere müjdelerimiz devam edecek. Tapu işlemi tamamlanıp şantiye kurulduktan sonra, ekim ayından itibaren Basmane çukurunda inşaat çalışması hızlanacak. Avrupa’nın en önemli, dünyanın ilk yirmi projesi arasına girecek İzmir için simge özellikler taşıyan eseri hayata geçireceğiz.'

Sancak, bazı kişiler tarafından 'Basmane çukuru, Folkart’a sunulan lütuf'muş gibi gösterilmeye çalışıldığını ileri sürerek, 'İsteyen geçmişteki üç ihaleye katılıp, hakkıyla kazanabilirdi. Bunun gerçekleştirmesinin önünde hiçbir engel yoktu.” değerlendirmesini yaptı.

Basmane'yle ilgili acele şekilde, sadece dört proje hazırlamaya çalışıldığı yönündeki yorumlarla ilgili de Sancak, 'Dört değil, tam on proje ortaya çıkacak. Folkart, uzman seçici kurul aracılığıyla 10 proje arasından en beğenilen 3 projeyi seçecek. Kamuoyu eğilim yoklaması sonucunda, İzmirlilerin en çok beğendiği projeyi Basmane’deki alanda uygulamaya koyacağız.' ifadelerini kullandı.

- 'Basmane çukuru'nun geçmişi

Belediye garajı olarak hizmet verilen arazide ticaret merkezi kurulması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi çok ortaklı Güçbirliği Holding şirketi kazanmış, EGS Gayrimenkul Ortaklığı şirketiyle birlikte hazırlanan projenin temeli, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı.

İkiz kulelerden oluşan, alışveriş ve iş merkezi, sinema ve otoparkın bulunduğu proje ve imar planıyla ilgili eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından hukuki süreç başlatılmıştı. 1999 yılında yürütmeyi durdurma kararıyla temel aşamasında kalan projenin ana hissedarı Güçbirliği Holding, TMSF'ye devredilmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında sağlanan anlaşmayla belediyenin yüzde 12 olan hissesinin yüzde 30'a çıkarılması sonrası fon tarafından iki kez ihaleye çıkan proje, teklif gelmemesi nedeniyle satılamamıştı.

Güçbirliği Holding, Folkart'ın kazandığı ihale ve ihale sonucunu onaylayan TMSF kararının iptaline yönelik dava açmıştı.

Kaynak: AA