Basmane Çukuru İçin Mahkemeden İzmir'e Bayram Müjdesi

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Basmane’deki çukurla ilgili, İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde süren Güçbirliği’nin açtığı davada, ‘yürütmeyi durdurma talebi’nin kesin reddedildiği bilgisini, İzmirliler ile bayram müjdesi olarak paylaştı.

Basmane Çukuru İçin Mahkemeden İzmir'e Bayram Müjdesi
Muhataplarının TMSF ile İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu hatırlatan Mesut Sancak, Temmuz ayında Basmane’deki arsada şantiyelerinin kurulacağını, tapudaki işlemlerin tamamlanacağını, Ekim’de ise inşaat çalışmasının hızlanacağını açıkladı.

Folkart Yapı’nın TMSF’den ihale yoluyla, 80 milyon dolara satın aldığı, İzmir’de geçmiş yıllarda yılan hikayesine dönen Basmane Çukuru ile ilgili, bayram müjdesini andıran, sevindirici bir gelişme yaşandı.

İstanbul’da 5. İdare Mahkemesi’nde görülen, Güçbirliği’nin açtığı karşı davada, ‘yürütmeyi durdurma talebi’ reddedildi. Basmane Çukuru ile ilgili, İstanbul 5. ve 7. İdare Mahkemesi’nde süren davaların; birleştirilerek tek bir noktada toplandığını belirten Mesut Sancak; 5. İdari Mahkemesi’nde Güçbirliği’nin ‘yürütmeyi durdurma talebi’nin, kesin olarak reddedildiğinin bilgisini verdi.

Mesut Sancak, bazı kişilerin davanın bu somut ve belirleyici seyrinden habersizmiş gibi açıklama yapmalarını, ‘anlayışla’ karşılayamadıklarını vurguladı. Sancak, İzmir’in geleceği için ‘utanç’ ön adını almış bir çukurdan yola çıkılıp; Avrupa’nın en önemlisi olma, dünyanın ise ilk yirmi projesi arasına girme iddiası taşıyan bir işi hayata geçirmeye yönelik adım atılırken; doğruları tam söylemeyerek, kamuoyunu yanıltmanın, hiç şık durmadığını söyledi.



TEMMUZ’DA ŞANTİYE KURULACAK

Muhataplarının TMSF ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu, iki kurum ile de, saygı ve devlet ciddiyetine yakışacak nitelikte bir iletişim içinde olduklarını; hiçbir sorun yaşamadıklarını belirten Mesut Sancak, ‘yürütmeyi durdurma talebinin’ rededilmesiyle birlikte, projenin önünün tamamen açıldığını ifade etti.

Sancak, Temmuz ayında tapu işlemlerinin tamamlanacağını, arsada şantiyenin kurulacağını, Folkart ekiplerinin de sahaya ineceğini açıkladı.

Mesut Sancak, Folkart’ın kuruluş felsefesi ve kurumsal prensipleri gereği, negatif tartışma ya da kısır çekişmelerden uzak durduklarını; bu konuda çok hassas olduklarını; medyayı ve ciddi kurumları, gereksiz tartışmalarla meşgul etmeyi hiç tercih etmediklerini dile getirdi. Sancak, “Biz sadece yapacağımız işlere bakıyoruz, İzmirliler’e müjdelerimiz devam edecek. Tapu işlemi tamamlanıp şantiye kurulduktan sonra, Ekim ayından itibaren Basmane Çukuru’nda inşaat çalışması hızlanacak. Avrupa’nın en önemli, dünyanın ilk yirmi projesi arasına girecek İzmir için simge özellikler taşıyan bir eseri hayata geçireceğiz” dedi.

REKABET KURUMU DETAYLARI

Folkart Başkanı Mesut Sancak, saygınlığıyla tanınan Rekabet Kurumu’nun Basmane’ye yaklaşımıyla ilgili, hiçbir sorun bulunmadığını belirtti.

Sancak, “Rekabet Kurumu tarafından go¨nderilen 16.03.2016 tarih ve 3160 sayılı yazıda; Rekabet Kurulu’nun 16.03.2016 tarihli toplantısında alınan, 16-10/ 165-74 sayılı karar ile hiçbir olumsuz durum bulunmadığı TMSF’ye bildirilmiştir” dedi.

İsteyenlerin bu resmi yazışmaları edinebileceğini belirten Sancak, bu konuda doğruların yanlış yansıtılmasının manasız olduğuna dile getirdi.

GERÇEK İZMİRLİLİK BİLİNCİ

Mesut Sancak, Basmane süreci konusunda, hayali söylemlere gerek olmadığını, somut ciddi adımlar atmak, tamamen projeye odaklanmak gerektiğini ifade etti.

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sancak, gerçek ‘İzmirlilik Bilinci’nin ise güzel İzmir’i kendi kalbinde bir çukurda duraklatmak değil; tam aksine şehri o çukurdan, Avrupa’ya örnek bir projeyle çıkarmak olduğunu söyledi.

Sancak; “Basmane’de gerçekleştirilecek proje; ne Folkart’ın, ne bir başkasının projesidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de, hizmet binasıyla simgeleneceği, dünyada ilk yirmi yapı projesi arasına girecek İzmir’in dev bir prestij projesidir” diye konuştu.

"İZMİR’İN ARTIK BİR YILA BİLE TAHAMMÜLÜ YOK"

Sancak, Basmane Çukuru’nda İzmir’in 20 yılının heba edildiğine dair söylemin doğru olduğunu, çukurun bu tablosunun, yatırımcıların İzmir’de yatırım yapma isteğini, geçmiş yıllarda ciddi kırdığını vurgularken, şunları söyledi:

“Zaten Folkart da yeni yılların heba edilmemesi ve İzmir’e karşı sorumluluk hissettiği için ihaleye katılmış, tüm koşullara uyarak, elini taşın altına koyarak, TMSF’nin açtığı üçüncü ihaleyi layıkiyle kazanmıştır. Keşke başka İzmirli kurumlar da, birlikte bu ihaleye katılarak, bu yarışın içine girseydiler.”

Sancak, bazı kişiler tarafından Basmane Çukuru’nun Folkart’a sunulan bir lütufmuş gibi gösterilmeye çalışıldığını, bunun büyük bir haksızlık olduğunu belirtti.

Sancak, “İsteyen geçmişteki üç ihaleye katılıp, hakkıyla kazanabilirdi. Bunun gerçekleştirmesinin önünde hiçbir engel yoktu.” dedi.

Mesut Sancak, konsorsiyum ile yola çıkıldığını, ama süreç içinde el sıkışarak dostça ayrıldıklarını, ortakların bu kararı birlikte verdiklerini belirtti.

Sancak, “Sonuçta bir yanıyla ticari olarak ilerleyen süreçteyiz. İnsanların kendilerini ilgilendirmeyen konuda yorum yapmaları şık olmuyor” şeklinde konuştu.

KAMU MENFAATİ

Sancak ‘Basmane Çukuru’ndaki yeni projede, ‘kamu menfaati’ ile ilgili yapılan yorumları da değerlendirdi. Sancak “Bizim amacımız, geçmişi yargılamak değil. Ama Folkart olarak, Basmane’de hayata geçirmek istediğimiz projede, kamu menfaatinin geçmişe oranla artmasından büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

"HİÇBİR ENGEL KALMADI"

“Folkart’ın yarın temel atacakmış gibi davrandığı” yönünde yapılan yorumları da değerlendiren Sancak, “Folkart, bayram sonrasında arsayla ilgili tapu işlemlerini tamamlayarak, alanda şantiyesini kuracaktır. Temmuz ayı içinde sevgili İzmirliler, Basmane’deki Çukur alanının çevresinin Folkart tabelaları ve görselleriyle çevrildiğini göreceklerdir” diye konuştu.

Mesut Sancak’ın verdiği bilgiye göre, bundan sonrasında projelendirme ile ruhsat aşamasına geçilecek. Sancak, Ekim ayında Basmane’deki alanda inşaat faaliyetlerinin hızlanacağını belirtti.

Sancak, bu faaliyetlerle birlikte, artık çalışmayı durduracak hiçbir engelin kalmadığını söyledi.



BEŞ BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Sancak, projenin 5 bin kişiye istihdam sağlayacağına yönelik yapılan olumsuz yorumları gülümseyerek karşıladıklarını belirtirken; “Şurası bir gerçek ki, inşaat süresinde bu projede minimum beş bin kişi çalışacaktır. Bu rakam abartılı değildir. Bu tür büyük projeler için doğal bir istihdam rakamıdır” dedi.

YATIRIM TUTARI 900 MİLYON TL

Mesut Sancak, proje için belirtilen yatırım tutarı olan 750 milyon TL’ye ilişkin yapılan yorumlara da açıklık getirdi. Sancak; “Projenin başlangıcında 750 milyon TL’lik yatırım tutarı rakamını, bize sorulduğunda kamuoyu ile paylaşmıştık. Ama en mükemmelini, en güzelini, en iyisini, en estetik olanı, en kalitelisini ve gerçekten dünya çapında dikkat çekecek bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Maliyetimiz bu nedenle artış gösterdi. Bu nedenle, yapılan yeni hesaplamalar sonucu, TMSF’ye ödenecek 80 milyon dolar arsa maliyeti dahil, ortaya toplam 320 milyon dolar civarında bir rakam çıkıyor. Yani toplam yatırım tutarının, 900 milyon TL’yi de geçeceği anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

"AVM KESİNLİKLE YAPILMAYACAK"

Sancak, “Ticari olarak kayba uğrayacağımızı bilmemize rağmen, şehrin geleceğini düşünüp, İzmir lehine karar vererek, projede AVM yapmaktan vazgeçtiğimizi FOLKART olarak duyurmuştuk. Bu kararımızda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşımı etkili oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kararımızı memnuniyetle karşılamıştır.” diye konuştu.

Sancak, AVM’den vazgeçilmesine ‘esnaf ve trafik’ faktörlerinin neden olduğunu belirterek,“Basmane esnafı zarar görmesin istedik. AVM yapmamız halinde bölgeye çok ciddi yeni bir trafik yükü gelecekti. Bu içimize sinmedi. Güzel İzmir’e ve bize yakışmayacaktı. Bu nedenle duyarlı davrandık” diye konuştu.

DÖRT DEĞİL ON PROJE

Folkart’ın Basmane ile ilgili acele şekilde, sadece dört proje hazırlamaya çalıştığı yönündeki yorumları da değerlendiren Sancak; bazı kişilerin bilgi eksikliği nedeniyle yanıldıklarını, istemeden de olsa kamuoyunu yanılttıklarını belirtti.

Sancak, “FOLKART bu projede, dünyadan ve Türkiye’den, çok iddialı, altı farklı mimarlık ofisi ile çalışmaktadır. Sonuçta dört değil, tam on adet proje ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

DÜNYANIN ÖNDE GELEN MİMARLARI

Mimarlık ofislerinin, ünlü mimarları bünyelerinde barındırdığını vurgulayan Sancak, “Örneğin MAD ARCHITECTS’in başkanlığını yapan Ma Yansong dünyada en iyi genç mimar seçildi. Çok sayıda dünya çapında mimarlık ödülünün sahibidir. Dünyanın en yaratıcı on mimarı arasına girmiştir, dünyanın en önemli mimarlarından ve geçtiğimiz aylarda vefat eden Zaha Hadid’in en iyi öğrencisiydi” ifadelerini kullandı.

PROJELER 10 TEMMUZ’DA TESLİM

Mesut Sancak, “Altı mimarlık ofisi, anlaşma gereği 10 adet farklı projeyi 10-15 Temmuz tarihleri arasında Folkart’a teslim edecektir” dedi.

Sancak, Folkart’ın uzman seçici kurul aracılığıyla, 10 proje arasından en beğenilen 3 projeyi seçeceğini belirtti.

Sancak, “Bu 3 projeyi sevgili İzmirliler’in beğenisine sunacağız. Ağustos-Eylül aylarında yapacağımız bu kamuoyu eğilim yoklaması sonucunda, İzmirliler’in en çok beğendiği projeyi Basmane’deki alanda uygulamaya koyacağız” dedi.

OLUMSUZ ALGI ÜRETİMİ

Basmane projesi konusunda hiçbir baskı unsuru bulunmadığını belirten, İzmir’in ortak hedefleri ve muhteşem geleceği için, İzmir’i seven herkesin el ele olması gerektiğini söyleyen Sancak, İzmir’i engelleyen yeni sanal hayaletler yaratmanın, olumsuz algı üretimine neden olduğuna dikkat çekti. Sancak, “Folkart’ın amacı saygı ortamında, İzmirliler ile ortak akılda birleşmektir” dedi.

AVRUPA’NIN EN MODERN BELEDİYE BİNASI

Folkart’ın İzmir’in güzelliği ile uyumlu, şehrin değerine katkıda bulunacak, dünyada ve Avrupa’da parmakla gösterilecek, simge bir yapı gerçekleştirmek istediğini açıklayan Sancak; yapının toplamında Avrupa’nın en modern belediye hizmet binasını da hayata geçireceklerini söyledi.

Sancak, şöyle konuştu:

“Amaç İzmir için, İzmir ile ortak hareket etmektir. İzmir’e çok yakışacak, örnek, dünya çapında bir iş yapmaktır. İşte Temmuz ayında bu amaçla, tapu işlemleri tamamlanacak, Folkart Basmane Çukuru’nda şantiyesini kuracaktır. Folkart sahaya inecektir. İzmir’in güzel geleceğine hizmet edecek, muhteşem görkemli projesiyle, inşaat faaliyetlerimiz, Ekim ayında hızlanarak sürecektir.

Folkart, güzel İzmir’in güzel geleceği için, sevgiyle çalışmaktadır.”
Kaynak: İHA