Asi Nehri'ndeki Kirlilik

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş: 'Asi Nehri, 236 kilometrelik kısmında Suriye'den Türkiye topraklarına girdiğinde biyolojik ve kimyasal kirlilik yönünden en yüksek değerlerden biri olarak görülen 4. derecede yer almakta' 'Bu durum, Asi Nehri Türkiye topraklarına yani Hatay'a girdiğinde içinde canlı varlıkların yaşayamayacağı bir kirlilik oranına tekabül etmektedir'

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Asi Nehri'nin Suriye bölümünde kalan 236 kilometrelik kısmının biyolojik ve kimyasal kirlilik değerinin en yüksek seviyede bulunduğunu, bu durumun nehrin Hatay topraklarından geçen kısmını de olumsuz etkilediğini bildirdi.

Savaş, yaptığı yazılı açıklamada, Lübnan'ın Bekaa Vadisi'nin doğu kısmından doğan, Suriye'den geçip Türkiye topraklarında Hatay'ın Samandağ ilçesinden Akdeniz'e dökülen, kentin göz bebeği Asi Nehri'nin durumundan 'hoşnut olmadığını' belirtti.

Kangrenleşen sorun çözülene kadar çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Savaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Toplam uzunluğu 386 kilometre olan nehrin 40 kilometresi Lübnan, 22 kilometresi Türkiye Suriye sınırı, 236 kilometresi Suriye içinde akan Asi Nehri, Türkiye topraklarında Antakya ve Samandağ'a kadar olan 88 kilometre uzunluğu geçerek Akdeniz'e dökülmekte. Asi Nehri, 236 kilometrelik kısmında Suriye'den Türkiye topraklarına girdiğinde biyolojik ve kimyasal kirlilik yönünden en yüksek değerlerden biri olarak görülen 4. derecede yer almakta. Bu durum, Asi Nehri Türkiye topraklarına yani Hatay'a girdiğinde içinde canlı varlıkların yaşayamayacağı bir kirlilik oranına tekabül etmektedir. Bu derece kirlilik şu anki görüntü kirliliğinin giderilememesinde, yılların birikimi olan ve bizlerden de kaynaklanan kanalizasyon atıklarının Asi Nehri'ne dökülmesiyle Hataylıların da katkısı olduğunun bilinmesi gerekmektedir.'

Nehre akıtılan kirli suların bertaraf edilmesi amacıyla arıtma tesisi kurulmasının planlandığını bildiren Savaş, son teknolojiye sahip olacak tesisin satın alınan 50 dönümlük yere kurulacağını belirtti.

Nehirdeki kirliliğin giderilmesi için AB destekli projeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Savaş, 'Bu konuda Hatay Büyükşehir Belediyesinin yanı sıra devlet desteğine de gereksinim olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.' görüşünü savundu.

Kaynak: AA