Ahıskalılar Türkçe Öğreniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Bitlis’in Ahlat ilçesine yerleştirilen Ahıskalı vatandaşlar kendileri için açılan okuma-yazma kurslarında büyük bir hevesle Türkçe öğreniyor.

Ahıskalılar Türkçe Öğreniyor
Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Ahıska Türkleri için 2 tane okuma-yazma kursu açıldı. Ahıskalıların oturduğu konutlarda açılan kurslarda yaklaşık 50 kişi büyük bir hevesle okuma-yazma öğreniyor. Türkçe öğrenmeye başlayan Ahıskalıları İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutluk Özden, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Rafet Akgün ve HEM Müdür Yardımcıları ile birlikte ziyaret eden Ahlat İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahıskalılar ile bir süre sohbet etti. Ziyaret sonrasında gazetecilere açıklama yapan Kaymakam Kaymakam Tekbıyıkoğlu, özellikle eğitim-öğretim çağındaki çocukların okulda zorluk çekmemesi için kursların önemli olduğunu vurgulayarak, 'Ahıskalıların ilçemize yerleşmesinden sonra bir adaptasyon süreci gerekiyor. Orada farklı bir kültür yapısı var. Farklı bir alfabeyle eğitim gördüler. İlk etapta alfabe olmak üzere eğitimler başladı.

Çünkü Ukrayna bölgesinde, Rusya'da kiril alfabesi kullanıyor. Latin alfabesi kullanılmıyor. Hem normal hayatta irtibatları için hem de eğitim-öğretim çağında ki evlatlarımızın okulda zorluk çekmemesi için bir alfabe eğitimi başlattık. Kurslarımızın bir haftasını tamamlandı. Öğrencilerimizin hepsinde başarı düzeyi oldukça yüksek. Öğretmenimizde öğrencilerinden olukça memnun. Alfabe eğitiminin ardından vatandaşlık bilgisini artıracak eğitimlerde verilecek. Türkiye'nin yönetim yapısı, Türk tarihi, Osmanlı tarihi, Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve bulundukları ilçe olan Ahlat'ın medeniyetimizde ki önemi hakkında bilgi aktarıldı. Kendileri oldukça kısa bir süre içerisinde ilçemize adapte oldular. İlçemiz zaten kabul kültürü olan bir yer. Daha önce Çerkesler, Çeçenler, Kafkas kökenliler, Terekemeler, 1958-1960 yıllarında Irak'tan gelen Kürtler yerleştirildiği için Ahlat kabul kültürünün oluştuğu bir yer. Bu münasebetle vatandaşlarımızda Ahıskalıları bağrına basarak, kabul kültürüyle karşıladılar' dedi.

Kursa katılan Ahıskalı vatandaşlardan Gülçehre Kehvan, 'Biz Türkiye'ye geldik. Türkçe öğreniyoruz. Burada olmaktan çok memnunuz Allah Razı olsun. Türkçeyi öğreniyoruz' dedi.

Ahıskalı Ruhi Gül Şahin ise, 'Dersler çok iyi gidiyor. Öğretmenimizden de çok memnunuz. Bize herşeyde yardımcı oluyor. Allah Razı olsun. Türk dilini öğrenmek çok güzel. Zaten hevesle öğreniyoruz' dedi.

Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutluk Özden ise, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde okuma yazma kursları açıldığını belirterek: 'Yaklaşık 50 civarında Ahıskalı vatandaşımız burada okuma-yazma öğreniyor. 2 tane daha kurs açılacak. Kursa katılanların eğitim malzemeleri ise Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından karşılanmıştır. Ayrıca Kaymakam beyin talimatları doğrultusunda burada bir kütüphane açılacaktır. Bunun içinde çalışmalarımız başlamıştır' dedi.

Kaynak: İHA