'Sağlıklı Toplum İçin Değerli Gençlik Projesi'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz: 'Kalkınmayı insan odaklı gerçekleştirmek durumundayız'.

Ankara Kalkınma Ajansı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Ankara İlahiyat Derneği tarafından yürütülen 'Sağlıklı Toplum İçin Gençlik Projesi'nin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Ankara İlahiyat Derneğinde düzenlenen toplantıda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kalkınma kavramının, ekonomiden ibaret olmayan geniş bir kavram olduğunu belirtti.

Kalkınmış ülkenin, gelişmiş ülke olarak algılandığını ancak bunun yanlış olduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

'Ekonomi elbette kalkınmanın en önemli unsurlarından biri ancak ekonomik kalkınma geniş bir kavram. Kalkınmanın içerisinde hem ekonomik hem de sosyal, çevresel ve yönetişim boyutu var. Amacımız, kalkınma ajansları vasıtasıyla bütün bölgelerimizin, yörelerimizin ekonomik, sosyal, kültürel potansiyelini harekete geçirmek ve toplumun daha iyiye doğru yönelmesini, bütün toplumun katıldığı bir sürecin yaşanmasını sağlamak. Hiç kimsenin geride kalmaması ve herkesin bu sürece dahil olması öncelikli hedeflerimiz arasındadır.'

Yılmaz, 10. Kalkınma Planı'nda dört eksen bulunduğunu dile getirerek, ilk defa bir kalkınma planına sosyal boyutla başlandığını söyledi. Her şeyin temelinin insan olduğunu ifade eden Yılmaz, 'Kalkınmayı insan odaklı gerçekleştirmek durumundayız.' dedi.

- İlk başta değerler eğitimi

AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı ve Anadolu İlahiyat Akademisi Danışma Kurulu Üyesi Lütfiye Selva Çam ise Anadolu İlahiyat Akademisinin temel noktasının insana dokunmak olduğunu ifade etti.

Çocuklarla ne kadar sevgi köprüleri kurulabilirse onları kazanma oranının o kadar yüksek olduğunu vurgulayan Çam, 'Gittiğim tüm illerde sevgi evlerini ziyaret etmeye gayret gösteriyorum. Çocuklar artık evlere taşındı, 5 kişilik ev ortamları ile bakıcı anneleri ile bir yaşam sürüyorlar. Onun dışında kampüslerde iki katlı evlerde yaşıyorlar. Temel ihtiyaçları gideriliyor ancak onlara biraz daha dokunulması gerekiyor.' diye konuştu.

Sivil toplumla devleti buluşturmanın önemine değinen Çam, Anadolu İlahiyat Derneğinin de bu kapsamda hareket ettiğini söyledi.

Anadolu İlahiyat Derneği Başkanı Hülya Kartal ise projeye başladıklarında amaçlarının dezavantajlı gruplara destek vermek olduğunu ifade ederek, bunun için bir model oluşturmak istediklerini belirtti.

Kartal, 35'er çocuk ve bakım personeli ile yola çıktıklarını aktararak, 'Çocuklarımıza en temelde değerler eğitimini kazandırmak istedik. Sayın Sümeyye Erdoğan açılışımıza katılmıştı, çok teşekkür ediyoruz. Biz bu çocuklara bir şey yapabiliriz dedik. İçinde bulundukları durumdan kesinlikle sorumlu değiller. Doğru adım atılabilirse geleceğin avantajlı bireyleri olabilirler. Bu amaçla yola çıktık. İlk başta değerler eğitimi dedik ve 10 kavramı temel aldık. Daha sonra da verdiğimiz değerleri drama ile pekiştirdik.' dedi.

Çocuklarda genellikle öfke kontrolü ve duygularını ifade ederken olumsuz davranışlar gösterme gibi sorunlar olduğunu bildiren Kartal, yaşadığı travmalar sonucu gelişim gösteren çocuklar da olduğunu dile getirdi.

Üç ay sonunda çocuklara verdikleri eğitimin karşılığını aldıklarını vurgulayan Kartal, 'Onlarla sohbet ediyorduk. Yaptığımız drama çalışmasındaki oyunlara katılmıyor dediğimiz çocuklar katılmaya başladılar.' diye konuştu.

- Sağlıklı Toplum İçin Değerli Gençlik Projesi

Proje ile devlet korumasına alınmış 9-13 yaşlarındaki çocukların, psikolojik ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi ve yaşadıkları travmaların etkilerinin en az seviyeye indirilerek topluma kazandırılması hedeflendi. Değerler eğitimi derslerinde farkındalıkların artırılması amacıyla sabır, saygı, empati, doğruluk, dostluk, liderlik kavramları işlendi.

Bakım personeline kendi alanlarının yanı sıra mesleki danışmanlık ve temel dini bilgiler alanlarında dersler verildi. Böylece proje sonunda kurumlarda eğitimin devam etmesi hedeflendi.

Çocuklara aynı zamanda drama, değerler eğitimi, atölye etkinlikleri, spor, sinema izleme ve değerlendirme ile kitap okuma ve değerlendirme dersleri de verildi.

Kaynak: AA