CHP İl Başkanı Yılmaz Zengin Açıklaması

Almanya Fedaral Meclisinin soykırım kararını değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Yılmaz Zengin, soykırımı kabul etmediklerini söyledi.

CHP İl Başkanı Yılmaz Zengin Açıklaması
Soykırım kararını, Alman Federal Parlamentosuna yakışmayan bir davranış şekli olarak niteleyen İl Başkanı Yılmaz Zengin, “Dış politika milli bir politikadır. Dış politika sadece siyasal iktidarın yaşananları kendisine mal etme mücadelesi olamaz. Şayet böyle bir mücadele içerisine girerek milli politika dışına çıkıyorsa iktidar partisi Orta Doğu’da çuvalladığı gibi Avrupa Birliğinde de uzak doğu ülkelerinde de maalesef çuvallamıştır. Türkiye dış politikada bataklığa sürüklenmiştir.”diye konuştu.

Başbakan ve Cumhurbaşkanının Ermenilerden 1915 yılında yapılan sözde katliam için özür dilediğini ileri süren İl Başkanı Zengin, “Başbakan ve Cumhurbaşkanı 1915’te yapılan katliam ve soykırımdan dolayı çıkıp da Ermenilerden özür dileme cüretinde bulunuyorsa Alman parlamentosunda böyle bir oylama yapması normaldir. 1915’te Ermeniler’de, Türkler’de, Orta Asya’da Osmanlı’ya tabi idi. 1915’te sadece Ermeniler bu durumu yaşamadı ki, o bölgede bulunan bütün halklar bu sıkıntıyı yaşadı. Ermeniler, Kürtler, Türkler bütün halklar aynı sıkıntıyı yaşadı. Başbakan ve Cumhurbaşkanı bu özrü beyan ederken o dönemin yönetim biçimini değerlendirme noktasında bir beyanatta bulunmayarak ve sadece ve Ermenilerin soy kırıma uğradığını doğrulama noktasında özür beyanında bulunuyor. Avrupa ve batılı ülkeler de böyle olunca Ermenilere katliam yapılmıştır diyor.” ifadelerini kullandı.

İnsanlığın Orta Doğu’da zulme uğradığını da değinen Zengin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu durum iktidar partisinin değil milli bir sorundur. Soykırımı onaylamak doğru değildir. Türkü, Kürdü, Arab’ı, Ermeni’si bütün toplumlar bu sıkıntıyı birlikte yaşamıştır. Bu emperyalizmin bir projesidir. Belirli bölgelerde sıkıntılar oluşturarak o bölgelere hakim olmak istenilmiştir. Siyasetçiler kendi egolarını bir kenara bırakarak insanların geleceği noktasında çalışmalar yapabilmeli, İsrail yıllardır Filistin’de soy kırım yapıyor. Suriye’de, Afganistan da, Irak’ta insanlar zulme uğruyor. Biz CHP olarak soykırım sözünü kabul etmiyoruz.”
Kaynak: İHA