Bingöl'de Engellilere Cep Telefonu Dağıtıldı

Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi tarafından, tanesi 2 bin 400 TL değerinde olan 20 adet cep telefonu, görme engelli vatandaşlara dağıtıldı. Engellilerin hayatlarında büyük kolaylık sağlayacak olan cihazlar, metin okuma, ses ile komut verme, yazıları büyütme, sesli olarak adres tarifi yapma, renk tanıma gibi birçok özelliğe sahip.

Bingöl'de Engellilere Cep Telefonu Dağıtıldı
6 Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi, "Engelsiz Telefon" projesi kapsamında Dünyagöz Vakfı’nca gönderilen 20 adet özel telefonu, görme engelli vatandaşlara dağıtmak üzere program düzenledi.

Bingöl Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu’nda düzenlenen programa 6 Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi Başkanı Mücahit Korkutata, Bingöl İl Dernekler Müdürü Nevzat Deniz, Türkiye Engelliler Konfederasyonu temsilcisi Bahattin Tuz ve görme engelli vatandaşlar katıldı.

Dağıtım öncesi cihazlar hakkında engelli vatandaşlara bilgi veren Korkutata, telefonların tamamen görme engelliler için özel tasarlandığını söyledi.

Cihazın renk, yazı okuma ve sese dönüştürme, sesli komut sistemi ile çalışma özellikleriyle görme engellilerin hayatını büyük ölçüde kolaylaştırdığını ifade eden, Korkutata, “Görme engellilerin erişilebirliğini arttırmak amacıyla böyle bir proje başlattık. Telefonumuz görme engelliler için özelikle tasarlanan bir telefon. Telefonumuz, onların günlük ihtiyaçlarını karşılıyor. Tamamen sesli komutlarla çalışan bir telefondur. Tuşlu ve dokunmatik özelliği mevcuttur. Kitap okuma özelliği var. Öğrencilerimizin günlük ihtiyaçlarını karşılama noktasında verimlilik sağlıyor. Renk bulma özelliği ile engellilerimizin kıyafetlerini seçmesinde yardımcı oluyor. Sesli komutlarla yönlendirmeler yapıyor. Kişinin hangi menüyü nasıl kullanacağını söylüyor. Sesli durak özelliği ile engellilerimizin gideceği yerlere kolay bir şekilde itmesi için yardımcı oluyor. İlk etapta 20 engelli öğrenci kardeşimize verdik. Proje ile daha çok engelliye ulaştıracağız. Piyasa değeri 2 bin 400 liradır. İnanıyoruz ki, bu telefonla engelleri aşma noktasında daha verimli bir hayat sürecekler” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından 20 adet cihaz, görme engelli vatandaşlara dağıtıldı.
Kaynak: İHA