3. Uluslararası Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri

Eskişehir Valisi Tuna, 3. Uluslararası Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri dolayısıyla mesaj yayımladı

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Seyyid Sultan Şücaaddin Veli'nin 14 yüzyılın ikinci yarısı ile 15. yüzyılın ilk yarısında yaşamış, Çelebi Mehmet ve 2. Murat dönemlerini görmüş tarihi bir şahsiyet, önemli bir Türkmen dedesi olduğunu bildirdi.

Eskişehir Valisi Tuna, 3. Uluslararası Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Horasan'dan gelip, Anadolu'da birçok yer gezdikten sonra Seyyitgazi ilçesi Arslanbeyli Köyü'ne yerleşen Seyyid Sultan Şücaaddin Veli'nin türbe ve zaviyesinin halen bu köyde bulunduğunu kaydetti.

Seyyid Sultan Şücaaddin Veli'nin Anadolu'nun Türkleşmesinde ve İslam'ın Balkanlara yayılmasında büyük katkıları bulunduğunu dile getiren Vali Tuna, şunları kaydetti:

'Menkıbeleri incelendiğinde onun hayat coğrafyasının; merkezi Seyitgazi olmak üzere Bursa, Kütahya, Manisa ve Ankara'nın yer aldığı bölgeyi kapsadığı görülmektedir. Külliyesi ilk olarak 1517 yılında Mürvet Ali Paşa tarafından yaptırılmış, sonraki yıllarda da yenileme çalışması yapılmıştır. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve Türk Dünyası Vakfı tarafından kalıcı eserler kapsamında değerlendirilerek titizlikle hazırlanan restorasyon ve peyzaj düzenlemesine 2014 yılı başlarında başlanmış ve iki türbe, bir cami, üç imaret ve peyzaj alanı çalışmaları tamamlanmıştır. 2 türbe ve 4 imaret alanından oluşan külliye sınırı 10 bin metrekare çevresinde bulunan araziler de dahil edilerek 20 bin metrekareye çıkarılmıştır. Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında külliye içerisinde cemevi, misafirhane ve sosyal tesis açılışı da gerçekleştirilecektir.'

Tuna, açıklamasında, 'Bir inanç ve kültür merkezi konumundaki Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri, 4 Haziran Cumartesi günü Eskişehir Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezinde düzenlenecek 'Horasan'dan Uyarılan Erenlerin Çerağı' paneli ile Seyitgazi Arslanbeyli Köyü'nde Birlik Cemi Programı gerçekleştirilecek. 5 Haziran Pazar günü de Seyitgazi Arslanbeyli Köyü Şücaaddin Veli Külliyesi'nde Anma Etkinlikleri ve Cemevi, Misafirhane ve Sosyal Tesis Açılışı ile çeşitli yörelerden semah ekiplerinin gösterileri halkımızın beğenisine sunulacaktır. Huzurun mimarı, gönüller sultanı Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri ve açılış törenlerinde tüm Eskişehirlilerle buluşmak dileğiyle sevgi ve saygılar sunuyorum.' ifadelerine yer verdi.
Kaynak: AA