'Yaz Aylarında Sinek Mücadelesi Çözüm Değil'

Erciyes Üniversitesi Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İnci: 'Ergin sinek mücadelesi, kış mevsiminde, kapalı mekanlarda yapılır, çünkü sinekler kışı kapalı mekanlarda geçirir. Yaz mevsiminde sineğin cinsi ne olursa olsun, ergin mücadelesi çözüm değildir'

Erciyes Üniversitesi Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah İnci, ergin sinek mücadelesinin yaz mevsiminde değil, kışın kapalı mekanlarda yapılması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. İnci, AA muhabirine, çevreye, ekosisteme zarar vermeyecek şekilde yapılacak ve mutlak başarıya götürecek larva mücadelesini esas aldıklarını belirtti.

Ergin sinek mücadelesinin kışın kapalı mekanlarda yapılması gerektiğine dikkati çeken İnci, 'Sinekler kışı kapalı mekanlarda geçirir. Özellikle şehirlerde kalorifer daireleri, bodrum katları, apartman boşlukları, asansör kuyularının yanı sıra sitelerin kapalı yüzme havuzu ve spor alanları ile oteller, sosyal tesisler ve hastanelerde benzeri alanları tercih ederler. Bu mevsimde sineğin cinsi ne olursa olsun, ergin mücadelesi çözüm değildir.' dedi.

Sineklerin barındığı alanların hijyeni sayesinde ilaçlamaya gerek kalmayacağını anlatan İnci, 'Sineklerin, çöplük, ahır, su birikintisi gibi yumurtalarını bıraktıkları alanların hijyen ve sanitasyonuna özen gösterilmesi halinde ergin mücadelesine gerek olmayacak ve bu sayede astım hastaları, çocuklar, yaşlılar, çeşitli hastalıkları olanlar, böcek ilaçlarına maruz kalmayacaktır.' diye konuştu.

Belediyelerce araçların arkalarından yapılan çevresel ilaçlamalara da dikkat edilmesi gerektiğini belirten İnci, diğer canlılara zarar veren ilaçlardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.

İnci, 'Bir aracın arkasından çevreye ilaç püskürtmek gibi yöntemler modern dünyada uygulanmamaktadır. Türk insanının sağlığının da bir başka ülkenin insanının sağlığı kadar önemli olması lazım.' ifadelerini kullandı.

Çevresel ilaçlamalardan arıların da zarar görebileceğini dile getiren İnci, rüzgarla, suyla taşınan ilaçlardan etkilenen arıların ölebileceğini, bu nedenle rüzgarın hızının bile hesaplanması gerektiğini anlattı.

İnci, şehirleşmenin de bilime uygun yapılması gerektiğini vurgulayarak, 'Bir yemek kaşığı kadar yağmur suyu bile bir sivrisineğin nesil vermesi için yeterlidir. Yolları, sokakları beton asfalt yapmazsanız, her yağmurda, her kışta oyulmasına neden olursanız oralarda sivrisinekler ürer.' diye konuştu.
Kaynak: AA