Tatilcilere 'bilinçsiz güneşlenme' uyarısı

Prof. Dr. Murat Borlu, havaların ısınması ve 9 günlük bayram tatili dolayısıyla sahillere gidecek vatandaşlara uyarılarda bulundu. Borlu, bilinçsiz bir şekilde güneşlenmenin, deri kanserine davetiye çıkardığını kaydetti.

Tatilcilere 'bilinçsiz güneşlenme' uyarısı
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Borlu, okulların kapanmasıyla birlikte başlayan yaz tatili ve 9 günlük bayram tatili münasebetiyle sahillere giden tatilcilere güneşlenme uyarısında bulundu.

Son zamanlarda en çok karşılaşılan kanser türünün deri kanseri olduğunu belirten Prof. Dr. Borlu, bazı ölümcül deri kanserlerinin de bilinçsiz güneşlenmeyle oluştuğunu söyledi.

Prof. Dr. Borlu, “Güneş aslında hayatımızın, enerjimizin kaynağı. Çok faydası olmasıyla birlikte, bilinçli şekilde güneşe çıkmadığımız zaman deri kanserinin en büyük tetikleyicisidir. Deri kanserini en çok tetikleyen ultraviyole ışınları olduğu için, güneşin zararlı etkilerinden de söz edebiliriz. Bu nedenle bilinçli güneşlenme, güneşten korunmayı bilmek, güneşin zararlı ışınlarının hangi zamanlarda bizi etkileyeceğini bilmek, deri kanserine karşı önlem almak demektir. Çünkü insanoğlunun son 50 yılda en çok karşılaştığı kanser türü deri kanseridir. Özellikle bazı ölümcül deri kanserlerinin de bilinçsiz güneşlenmeyle oluştuğu, özellikle çocukluktan kalan güneş yanıkları nedeniyle olduğu bilinmektedir. Deri kanserlerinde de kümülatif yani toplam ultraviyole dozunun en büyük kanser tetikleyicisinin olduğunu bilmekteyiz. Bu nedenle güneşlenirken hangi saatler, hangi mevsimler tehlikeli, ne sürede çıkmamız gerektiğini bilirsek, yararlı etkilerinden faydalanır, zararlı etkilerinden de korunmuş oluruz. Yaz aylarında insanlar 11.00 ile 15.00 arasında dışarı çıkmamaya özen göstermelidir. Bronzlaşmak için uzun süre güneşte kalınmamalıdır. Solaryum ve benzeri uygulamalardan kaçınılmalıdır. Şapka, gözlük ve güneş koruyucuları kullanılmalıdır. Güneş koruyucuları da, güneşe çıkmadan yarım saat önce, yeterli miktarda ve 3 saatte bir tekrarlanarak kullanılmalıdır. Çünkü 3 saat sonra etkileri yok olmaktadır” dedi.

Açık Tenliler Daha Çok Riskli
Açıklamalarında güneşin etkilerinin ten rengine göre farklılıklar gösterdiğine vurgu yapan Prof. Dr. Borlu, “İnsanlar deri tipini bilmeli ve ona göre davranmalıdır. Örneğin, açık tenli, renkli gözlü, güneşten çabuk yanan bir insan bronzlaşmak için fazla uğraşmamalıdır. Çünkü bu tip insanlar bronzlaşmak için çok uğraştığında, diğer insanlara göre 3-4 kat deri kanseri olma riski artacaktır” diye konuştu.

D Vitamini Sentezinin Limiti Var
Toplumda yanlış bilinen bir duruma güneşte fazla kalınmasıyla daha çok D vitamini alınacağı durumun yanlış olduğuna dikkat çeken Borlu, “Yaşlılarda veya çocuklarda D vitamini ile ilgili bir takım çelişkiler bulunmaktadır. Tüm vücut güneşlenmesinde D vitamini için 10 dakika yeterlidir, ülkemizde ise yarım saat, bir saat yeterlidir. Çocukları D vitamini alsınlar diye güneşin zararlı ışınlarına maruz bırakmak doğru değildir. Ayrıca D vitamini sentezinin belli bir limiti vardır, bu limite geldikten sonra güneşlenmemiz fayda değil, aksine zarar sağlayacaktır” dedi.

Kaynak: İHA