Robotik Ameliyatla Sağlığına Kavuştu

Sakarya'da rektum kanseri tanısı konulan 67 yaşındaki hasta, DaVinci Robotik Sistem kullanılarak ameliyat edildi.

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) Genel Cerrahi Kliniğinde rektum kanseri tanısı konulan 67 yasındaki hasta, Da-Vinci Robotik Sistem ile sağlığına kavuştu.

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, bir süredir devam eden sindirim sistemi şikayeti ile SAÜEAH Genel Cerrahi Kliniği’ne başvuran E.D'ye (67), 'rektum kanseri' tanısı koyulmasının ardından son teknoloji ürünü robotik sistemle ameliyat kararı alındı. Doç. Dr. Fatih Altıntoprak, Op. Dr. Enis Dikicier ve Op. Dr. Mustafa Yener Uzunoğlu tarafından yapılan ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Ameliyatı gerçekleştiren SAÜEAH Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Fatih Altıntoprak, yaptığı açıklamada, rektum kanserinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sık görülen bir kanser türü olduğunu belirtti.

Hastalığın erken dönemde saptanabilmesi durumunda cerrahi tedavi ile olumlu sonuçlar alınabildiğini aktaran Altıntoprak, 'Hastamızda yapılan tetkikler sonucu rektum kanseri olduğunu belirledik ve ameliyat planladık. Bu ameliyatlar için laparoskopik yöntemler, yani kapalı ameliyat teknikleri, kliniğimizde zaten uzun bir süredir rutin olarak uygulanmaktadır. Klasik laparoskopik yöntemlerin bir üst basamağı olarak kabul edebileceğimiz Da-Vinci Robotik Sistemi de Sağlık Bakanlığı ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğimizin yoğun çabaları sonucu kliniğimizde uygulanabilir hale gelmiştir.' ifadesini kullandı.

Robotik cerrahi sisteminin Türkiye'de belirli sayıda ve tam donanımlı oldukları için üst düzey hastaneler olarak nitelendirilen merkezlerde bulunduğunu kaydeden Altıntoprak, şunları kaydetti:

'Bu sistemin hastanemizde bulunması ve yaygın kullanılabilir hale getirilmesi son derece önemli bir gelişme ve büyük bir başarıdır. Bu yöntem uygun endikasyonlarda kullanıldığında hem hasta hem de cerrah açısından çeşitli avantajlara sahiptir. Robotik sistemin uygulanabilir hale gelmesiyle kliniğimiz artık tam anlamıyla Türkiye'nin önde gelen kliniklerinden birisi olmuştur ve halkımızın genel cerrahi ile ilgili her türlü sorununa çözüm bulabilecek seviyededir.'
Kaynak: AA