Kuzey Kore'de Meclis Toplandı

Kuzey Kore'de Yüksek Halk Meclisi (SPA), iktidardaki Kore İşçi Partisi'nin kongresinde alınan kararları onaylamak üzere bugün toplandı.

Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap, Pyongyang devlet televizyonuna dayandırdığı haberde, Yüksek Halk Meclisi'nin Kore İşçi Partisi'nin kongresinde alınan kararları onaylamak üzere bugün toplandığı ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, Ulusal Savunma Komisyonu'nun yerine kurulan yeni komisyonun başkanı olarak atandığı belirtildi.

Ülkenin en yüksek yasama organı Yüksek Halk Meclisi Başkanlık Heyeti'nin başkent Pyongyang'daki toplantısına yaklaşık 600 delegenin katıldığı tahmin ediliyor.

Meclisin, iktidardaki Kore İşçi Partisi'nin 36 yıl aradan sonra ilk kez 6 Mayıs'ta düzenlediği kongrede alınan kararları oylaması bekleniyor.

Toplantının kaç gün süreceği henüz bilinmiyor.

Yılda sadece bir ya da iki kez toplanan Yüksek Halk Meclisi en son geçen yıl nisan ayında toplanmış ancak geçen ay düzenlenen kongreden önce, mart ayının sonunda küçük kapsamlı bir meclis oturumu düzenlenmişti.

Güney Kore Birleşme Bakanlığından bir yetkili, SPA toplantısının, Kore İşçi Partisi'nin kongresinde alınan kararları onaylayacak ve (Kuzey Kore lideri) Kim'in tek adam kuralını pekiştireceğini belirtmişti.Yetkili, parlamentoda anayasa, yasa ve hükümet yetkililerinde değişikliğe gidilmesinin muhtemel olduğunu ileri sürmüştü.

Kim, kongrede, ülke ekonomisini güçlendirmenin yanı sıra nükleer silah geliştirilmesine devam edileceğini belirtmişti.

Ülkenin yeni beş yıllık kalkınma planının açıklandığı kongrede, plana dair ayrıntılar kamuoyuyla paylaşılmamıştı.

Kuzey Kore'de 36 yıl aradan sonra ilk kez geçen ay düzenlenen kongreyi takip etmek için Pyongyang'a gelen 100'den fazla yabancı gazetecinin töreni izlemesine izin verilmemişti.

Kongrenin ardından hükümet, parti ve liderlik için desteklerini göstermek, inşaat projelerini hızlandırmak, üretimi arttırmak için ekstra bir çaba göstermek amacıyla Kuzey Korelileri daha güçlü ve daha uzun süre çalışmaya çağıran, 200 günlük 'sadakat kampanyası' başlatıldığını duyurmuştu.

Kaynak: AA