Demokratik Kongo'da 'Soykırım' Davası

Soykırım yapmakla suçlanan Bantu ve Pigme etnik gruplarına bağlı 32 kişi tekrar hakim karşısına çıktı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Bantu ve Pigme etnik gruplarına mensup 32 kişinin, soykırım suçlamasıyla yeniden yargılanmaya başlandığı belirtildi.

Adli yetkililer, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Bantu ve Pigme etnik gruplarına bağlı 32 kişinin 'soykırım suçu' işledikleri gerekçesiyle Lubumbashi Mahkemesince yeniden yargılanmaya başlandıklarını söyledi.

Davaya, BM İstikrar Misyonu'ndaki (MONUSCO) insan hakları uzmanları ile mağdurların bir kısmının katıldığını kaydeden yetkililer, dava kapsamında 80'e yakın mağdurun ifadesine başvurulacağını, bu nedenle kararın çıkmasının aylar sürebileceğini vurguladı.

Söz konusu suçları Manono, Kalemie ve Nyuzu bölgelerinde işledikleri iddia edilen sanıkların, davanın sonunda idam cezası alabilecekleri de ifade edildi.

Öte yandan bazı avukatlar, soykırım suçlamasının ilk defa Demokratik Kongo'da dava konusu olduğuna dikkati çekti.

Aynı dava daha önce de Ağustos 2015'te açılmış ancak mağdurların çoğu katılmamış ve dava sonuçlandırılamamıştı. Daha sonra Nisan 2016'da, davanın yeniden görülmesine karar verilmişti.

Ülkenin güneydoğusunda toprak sahibi olmayı hedefleyen Pigme ve Bantu etnik grupları arasında 2013'ten bu yana şiddetli çatışmalar görülüyor.

Orta Afrika'nın ilk sakinlerinden olan ve boyları 1 buçuk metreyi aşmayan Pigmeler, Papua Yeni Gine ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bulunuyor.

Belçika'dan bağımsızlığını ilan eden yaklaşık 68 milyon nüfuslu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki 200'den fazla etnik grubun yüzde 80'i Bantulara mensup. Sık sık etnik gruplar arasında çatışmalara sahne olan ülkede, yaklaşık 50 bin Pigme yaşıyor.
Kaynak: AA