Turizmciler İsrail Ve Rusya İle Yakınlaşmadan Umutlu

TÜRSAB Başkanı Ulusoy: 'Türkiye ile İsrail arasında ikili ilişkilerin yeniden normalleşmesini sağlayacak olan müzakerelerin olumlu sonuçlanması, turist akışını olumlu etkileyecek bir unsurdur' 'Rusya ile ilişkiler konusunda da atılacak adımlar gayet olumlu. Halklar birbirini seviyor, bu işi bundan sonra siyasetçiler çözecek. Bu bize katkı sağlar, fevkalade iyi olur' TÜROFED Başkanı Ayık: 'Anlaşmayla biz kısa süre içerisinde ciddi bir toparlanma bekliyoruz. İlk hedef, İsrail pazarında 1 milyon olmalı' TUROB Başkanı Bayındır: 'Sahil kesiminde olan bütün arkadaşlar bu haberlerden büyük mutluluk duyuyorlar. İsrail ve Rusya konusunda atılan adımlar çok olumlu. Zaten yapılması gereken bir şeydi. Mısır ile de aramızın düzelmesinin de bize pozitif etkileri olur'

YILDIZ AKTAŞ - Turizmciler, Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normale dönmesi konusunda varılan mutabakatın ve Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi için atılan adımın turizme olumlu etkileri olacağını belirtti.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'den Türkiye'ye gelen turist sayısının 2008'de 558 bine ulaşarak rekor kırdığını anımsattı.

Mavi Marmara olayından sonra iki ülke arasında yaşanan sorunlar sebebiyle İsrailli turist sayısının çok hızlı düşüş gösterdiğine işaret eden Ulusoy, 2011'de İsrail'den gelen turist sayısının 79 bin seviyesine kadar gerilediğini, 2013'te 164 bine, 2014'te 188 bine ulaştığını söyledi.

Bu sayının geçen yıl ciddi oranda artış göstererek 224 bin 568 seviyesine geldiğini aktaran Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu yılın ilk 4 dört aylık döneminde ise İsrail'den ülkemize gelen ziyaretçi sayısı, yüzde 40,39 oranında artış göstererek 60 bin 683 kişiye ulaşmış durumdadır. İstatistiksel verilerden de anlaşılacağı üzere, iki ülke arasındaki politik gerilimin arttığı dönemlerde turist akışında ciddi düşüşler görülürken, tansiyonun düşük olduğu dönemlerde İsrail'den gelen turist sayısında önemli oranda artış kaydediliyor. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye ile İsrail arasında ikili ilişkilerin yeniden normalleşmesini sağlayacak olan müzakerelerin olumlu sonuçlanması, turist akışını olumlu etkileyecek bir unsurdur.'

Rusya ile ilişkiler konusundaki adımları da gayet olumlu bulduğunu ifade eden Ulusoy, 'İki tarafın da uyumlu bir şekilde anlaşacağını umuyorum. Halklar birbirini seviyor, bu işi bundan sonra siyasetçiler çözecek. Bu bize katkı sağlar, fevkalade iyi olur. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği olarak iki ülke arasındaki turizm sektörünün gelişmesi için üzerimize düşen görevi bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.' dedi.

- 'Tüm dönemlerde geliyorlar'

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için uzun süredir çalışmaların sürdüğünü ve bu sonucun beklendiğini anlattı.

İki ülkenin anlaşmasının çok yerinde bir adım olduğunu kaydeden Ayık, 'Anlaşma ile biz kısa süre içerisinde ciddi bir toparlanma bekliyoruz. İlk hedef, İsrail pazarında 1 milyon olmalı. En kısa süre içerisinde 1 milyon sayısını hedeflemeliyiz çünkü, İsrail bize çok yakın mesafede. İnsanlar Türkiye'ye çok kolay geliyorlar, İstanbul, Antalya ve diğer destinasyonları kullanıyorlar.' diye konuştu.

İsraillilerin geldiklerinde hem oteli ve hem otelin dışındaki bütün alanları kullandıklarına dikkati çeken Ayık, ayrıca yıl içerisinde sadece belli dönemlerde değil, tüm dönemlerde Türkiye'ye geldiklerini belirtti.

Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesi için atılacak adımların da olumlu sonuçları olacağını dile getiren Ayık, 'En kötü şartlarda bu adımların, moral ve motivasyona katkısı olacak.' ifadesini kullandı.

- 'Turizme pozitif yansımaları olacak'

Türkiye Otelciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da turizmin bir dostluk alanı olduğuna işaret etti.

İsrail'den Türkiye'ye 2008'de yaklaşık 600 bin kişinin geldiğini anımsatan Bayındır, şu değerlendirmede bulundu:

'Şimdi inşallah yeniden bir toparlanma devresine gireriz. Bu sene biraz artar, seneye de inşallah bıraktığı yerden devam eder. Rusya meselesi çok daha cazip, muhakkak Sayın Putin ile Sayın Cumhurbaşkanımızın bir şekilde barışmaları gerekiyordu. Zannediyorum bu barış için de kuvvetli adımlar atıldı ve yumuşama başladı. İnşallah bu da en tatlı şekilde biter, tekrar Ruslar bize gelmek istiyorlardı, gelmeye devam ederler. Sahil kesiminde olan bütün arkadaşlar bu haberlerden büyük mutluluk duyuyorlar. İsrail ve Rusya konusunda atılan adımlar çok olumlu, turizme pozitif yansımaları olacak. Zaten yapılması gereken bir şeydi. Mısır ile de aramızın düzelmesinin bize de pozitif etkileri olur.'
Kaynak: AA