TİKA Ramazan'da Polonya'daki Tatarları Unutmadı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı tarafından Polonya’da organize edilen iftar programında Bialystok kentinde yaşayan Müslüman Tatarlara iftar sofrasında bir araya geldi.

TİKA Ramazan'da Polonya'daki Tatarları Unutmadı
Bialystok İslam Kültür Merkezi’nin bahçesinde düzenlenen iftara Bialyskok kentinde yaşayan Tatarların yanı sıra Polonya Müftüsü Ahmet Tomasz Mıskıewıcz ve TİKA Başkan Yardımcısı Süreyya Er ve TİKA Başkan Danışmanı Kamil Kolabaş katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TİKA Başkanı Serdar Çam ve Türk halkına teşekkür eden Polonya Müftüsü Ahmet Tomasz Mıskıewıcz, ramazanın öneminden bahsederek Türkiye’nin kendilerini yalnız bırakmadığını kaydetti.

TİKA’nın Polonya’da Müslümanlar için önemli projeler yürüttüğünün altını çizen Mıskıewıcz, Suchowola Tatar Kültür Merkezi’nin yakın dönemde hizmete gireceğini kaydetti.

Polonya’da 40 bin civarında Müslüman nüfus olduğunu, 3 bin 500 civarında ise Tatar yaşadığını belirten Mıskıewıcz, büyük problemler yaşamadıklarını ifade ederek, “Her devlette İslamafobi gibi sorunlar var ama bizde o kadar büyük değil. Tayyip Erdoğan’a bize yardım ettiği için minnettarım. TİKA Başkanı Serdar Çam ve TİKA’ya teşekkür ediyorum bize verdikleri destekten dolayı. Türk halkına minnettarım, benim bir isteğim var, lütfen Türkiye bizi unutmasın” dedi.

“FAALİYETLERİMİZ ARTARAK VE ÇEŞİTLENEREK DEVAM EDECEK”

Polonya’da Müslümanların dini eğitim alacakları herhangi bir resmi kurum bulunmadığını belirten TİKA Başkan Yardımcısı Süreyya Er, ülkede bulunan Tatar İslam Kültür Merkezlerinde Müslümanların dini eğitim aldıklarını kaydetti.

Şimdiye kadar 6 projenin hayata geçtiğini ve 4 projenin de devam ettiği bilgisini veren Süreyya Er, “Polonya’nın bazı kentlerinde TİKA’nın destek verdiği kültür merkezlerinin etrafında Tatarlar kendi kültürlerini, dini bilgilerini kuşaktan kuşağa aktarıyorlar.” diye konuştu.

Tatarların Türkiye-Polonya arasında kültür köprüsü görevi yaptığını kaydeden Er, “TİKA olarak bütün ülkelerde muhabbetin, birliğin, dirliğin pekişmesine katkı sağlıyoruz. Buradaki projelerimiz de eğitimden sağlığa, tarıma kadar her konuda projeler yürütüyoruz. Bunların halk katında taktir gördüğünü bilmek bizi sevindiriyor. Bu faaliyetlerimiz artarak ve çeşitlenerek devam edecek.” şeklinde konuştu.

TİKA Başkanı Serdar Çam’ın kendilerine her gittikleri yerde yardıma muhtaç olanlara din, dil, ırk ayrımı yapmadan yardım edilmesi talimatı verdiğinin altını çizen TİKA Başkan Danışmanı Kamil Kolabaş, “Müslümanlar azınlık olmalarına rağmen Avrupa’nın aksine burada İslamafobi olmaması bizi çok sevindirdi. Polonya’ya 600 yıldan beri yardımlarımız ulaşmıştır. Tatarların soydaş durumunda olması nedeniyle ayrı bir bağımız var. Burada kültürel faaliyetlere ciddi katkı sağlanmış” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA