Tabiplerin Yerli Tıbbi Cihaz Üretimi Beklentisi

Tokat Tabipler Odası Başkanı Bilal Durmaz, sağlık sektöründeki global şirketlere olan bağımlılıkta son 20-25 yıldır değişim olmadığını, yerli tıbbi cihaz üretimi konusunda çaba gösterilmesini beklediklerini söyledi.

Tabiplerin Yerli Tıbbi Cihaz Üretimi Beklentisi
Türk Tabipler Birliği Genel Kurulu’na katılarak Tokat’a dönen Tabipler Odası Başkanı Bilal Durmaz, radyoloji uzmanları olarak yaşadıkları sorunları genel kurulda dile getirdiğini söyledi.

Durmaz, 1985 yılından bugüne röntgen cihazı, sonra diğer cihazlar, sonra EM-AR, anjiyo vs sürekli tıbbi cihazlarla irtibat içerisinde olan bir hekim olarak yıllardır yaşadıkları sorunların başında yerli tıbbi cihaz olmamasının yer aldığını belirterek, “Sağlık sektöründeki uluslararası global şirketlere olan bağımlılığımızda son 20-25 yıldır maalesef hiçbir değişim olmadı. İşte yenilikçi cihaz, ulusal cihaz söylemlerinin reel karşılığını görememekteyiz. Bugün itibariyle bile baktığımız zaman, yerli üretim hasta yatağı üretir, komidin üretir, monitör üretir, plastik enjektör üretir düzeydedir. Hala yüksek teknoloji üreten BT, röntgen, anjiyografi, MR, robot, laboratuvar cihazları vs biz bunların tamamında dışa bağlı durumdayız. 2000’li yıllardan bu yana değişen tek şey sektöre Kore’nin de girmesidir. Eskiden Koreliler yoktu Japonlar, Almanlar, Amerikalılar vardı. Şimdi bir de Koreliler var” dedi.

Türkiye’de son 5 yılda medikal cihazlara yönelik olarak yurt dışına aktardığı kaynağın 5 milyar dolar olduğunu ifade eden Durmaz, “Sadece radyoloji alanında ülkemizin toplam gideri servis ve yedek parça olarak düşünüldüğünde yıllık 1 milyar dolar cari açık yaratmaktadır. Bu hepimizin parasıdır. Sektörün yüzde 85’i dışa bağımlı olarak çalışmaktadır. Yüksek teknolojiye dayalı yerli ürün maalesef yok denecek düzeydedir. Servis hizmetini dahi döviz bazında veren, kullanıcılarına sürekli bakım, onarım kur farkı faturaları gönderen ve tüm kurallarını hem kamuya hem de özel sektöre kabul ettirme gücünde olan bu sistemle mücadele için yerli üreticilerin oyuna girmesi hususunda Türk Tabipler Birliği’nin de önemli bir aktör olarak bakanlık ve ilgili kurumlar nezdinde daha çok çaba göstermesi gerekmektedir. Sağlık sektörünün ve serbest çalışan hekimlerin iki yakasını bir araya getirmeyen bu sistemin değişmesi gerekmektedir. Hem tıbbi cihaz kullanıldığı 5 yıl içerisinde ikinci bir cihaz parası kadar bakım onarım maliyeti oluşturmakta ve bizim gibi sahada çalışan insanların bir anlamda tüm kazancını tüketmekte ve gelecek kazançlarını da ipotek altına almaktadır. Önümüzdeki süreçte yerli tıbbi cihaz üretimi konusunda, Türk Tabipler Birliği’nin seçilecek yeni Merkez Konseyi’nin yerli tıbbi cihaz üretimi sağlayacak bir komisyon oluşturmak suretiyle, ilgili birimler nezdinde ve yurt sathında daha çok çaba göstermesini arzu ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA