Ramazan Bereketi Organik Ürünlere De Yansıdı

ORGÜDER Başkanı Sümerli: 'Ramazanın bereketi organik ürünlere de yansıdı. Özellikle organik kahvaltılık ürün satışlarında yüzde 3040 civarında artışlar gözledik'

YAVUZ KARADUMAN - Ramazan ayı ile birlikte alışveriş merkezleri ve pazarlarda yaşanan bereket organik ürünlere de yansıdı.

Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Sümerli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de organik ürünlerin pazar payının yüzde 1 olduğunu söyledi.

Türkiye'de organik ürün pazarının çok küçük olmasına rağmen hızla büyüdüğünü ifade eden Sürmeli, 'Türkiye'de organik ürün pazarının büyüme hızı yüzde 20 civarında. Pazarının her geçen gün büyümesiyle birlikte ürün çeşitlenmesi de artıyor. Piyasada bulunabilen organik ürün sayısında da ciddi artışlar var' dedi.

Pazarın büyümesiyle birlikte organik ürün fiyatlarında da gerileme yaşandığını aktaran Sürmeli, şöyle konuştu

'Organik ürünlerin fiyat farkı en ziyade boyutsuzluk ekonomisinden kaynaklanmakta. Pazar çok küçük, dolayısıyla hem üretim maliyetleri hem nakliye maliyetleri hem de perakende zincirlerdeki kar beklentileri ürünlerin fiyatlarını çok yukarıya çekiyor. Dolayısıyla bizim beklentimiz organik pazarın büyümesiyle ürün fiyatlarında da aşağı doğru bir seyir izleneceğidir.'

- Ramazanda organik ürünlere ilgi arttı

Sürmeli, ramazan ayı ile birlikte organik ürün pazarlarında da bir hareketlilik yaşandığını söyledi.

Özellikle organik kahvaltılık ürünlere ilginin yüksek olduğunu ifade eden Sürmeli, şunları kaydetti:

'Ramazanın bereketi organik ürünlere de yansıdı. Özellikle organik kahvaltılık ürün satışlarında yüzde 30-40 civarında artışlar gözledik. Bunlar özellikle, peynir, şarküteri ürünleri. Sıcaklardan dolayı sebze ve meyvelerde de yine benzer artışları gördük. Dolayısıyla ramazanın bereketiyle diğer konvansiyonel gıda ürünlerine gösterilen teveccüh, organik ürünlere de yansımış durumda.'

Bir organik ürün firması satış müdürü Burak Yasasever de, ramazan ayının hareketli geçtiğini, satışların arttığını belirtti.

Ramazan ayında özellikle organik yaş sebze ve meyveye talep olduğunu ifade eden Yasasever, 'Ramazan ayında özellikle organik yaş sebze ve meyve, süt ürünleri, organik tavuk, organik kırmızı et ve organik bakliyat satışlarımızda artış yaşandı. Ancak özellikle yaş sebze ve meyve satışlarımızda önemli ölçüde artış yaşandı. Haftada 5 ton olan organik yaş sebze ve meyve satışlarımız 6 buçuk tona yükseldi' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA