Köprüçay'da Balıklar Neden Ölüyor ?

Antalya Valiliği’nden Köprüçay mevkiinde meydana gelen balık ölümleriyle ilgili inceleme ve araştırmaların yapıldığını, Köprüçay’daki suyun PH ve çözünmüş oksijen değerinin balık ölümlerine sebep olacak seviyede olmadığının tespit edildiği kaydedildi.

Antalya Valiliği’nden Antalya’nın Manavgat ilçesi Köprüçay mevikiinde meydana gelen balık ölümleriyle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Balık ölümleriyle ilgili Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerince balık ölümlerinin yaşandığı Köprüçayı’nda 13-16 ve 23 Haziran tarihlerinde inceleme ve su üzerinde ölçümler gerçekleştirildiği, ölçüm sonuçlarında tespit edilen PH ve çözünmüş oksijen değerlerinin balık ölümlerine neden olabilecek seviyede olmadığının tespit edildiği kaydedildi.

DSİ 13. Bölge Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi, ASAT Genel Müdürlüğü tarafından Köprüçayı’ndan belirli periyotlarda su numuneleri alınarak akarsuyun kalitesinin izlendiği, alınan su numunelerinin sonuçlarında herhangi bir kirliliğe rastlanmadığına dikkat çekilen açıklamada, "DSİ 13. Bölge Müdürlüğü tarafından alınan su numunesi analiz sonuçlarının Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği, Tablo 5 belirtilen 1. Sınıf su kalitesi limit değerlerini sağlamaktadır. DSİ 13. Bölge Müdürlüğü tarafından Köprüçayından alınan son su numunesi sonuçları 29 Haziran 2016 tarihinde açıklanacaktır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü’nce Köprüçayı’nda yaşanan balık ölümleriyle ilgili olarak su ve balık numuneleri alınmış olup, analizi yapılan suyun ve yerinde ölçülen fiziksel parametreler açısından çıkan sonuçların balık ölümlerine neden olabilecek konsantrasyon değerlerinde olmadığı, olası sebeplerin türe özgü bir neden (viral) tespit edilmiştir. Ayrıca alınan su numunesinden viral ve toksikoloji analizlerinin yapılması için İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Laboratuvara gönderilmiş olup analiz neticeleri beklenmektedir" denildi.

Açıklamada ayrıca şu ana kadar Antalya’da yapılan tahlil ve incelemelerde balık ölümlerinin kesin nedeninin tespit edilemediği, İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Laboratuvarından gelecek netice sonrası kesin bulguya ulaşılacağının düşünüldüğü bilgisi verildi.

Açıklamada balık ölümlerine neden olan sebeplerin tespit edildikten sonra en etkin biçimde mücadele edileceği kaydedildi.

Kaynak: İHA