AGİT Yıllık Güvenlik Gözden Geçirme Konferansı

AGİT Almanya Dönem Başkanlığı Özel Temsilcisi Erler:'Temel değerler ve Avrupa güvenlik düzeninin prensipleri sorgulanıyor. Bu durum kabul edilemez. Aynı zamanda bizler, karşılıklı güvene bağlı kalmalıyız'Nobel Barış ödülü sahibi ve eski Doğu Timor Cumhurbaşkanı RamosHorta:'Tercih edilen seçenek her zaman çatışmaların önlenmesi, diyalog ve arabuluculuk olmalıdır. Bunlar zamanında kullanılabilirse güç kullanımı yerine daha iyi sonuçlar üretilebilir'

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Almanya Dönem Başkanlığı Özel Temsilcisi Gernot Erler, Avrupa'da barışın tehlikede olduğunu belirterek, 'Bu durum kabul edilemez' dedi.

Erler, Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen 'AGİT Yıllık Güvenlik Gözden Geçirme Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Avrupa'da güven ve istikrarın sağlanabilmesi için işbirliğinin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Erler, Avrupa'da barışın tehlikede olduğunu belirterek, 'Temel değerler ve Avrupa güvenlik düzeninin prensipleri sorgulanıyor. Bu durum kabul edilemez. Aynı zamanda bizler, karşılıklı güvene bağlı kalmalıyız' dedi.

Ukrayna içindeki ve çevresindeki çatışmalara dikkati çeken Erler, AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'nun çalışmalarının engellenmemesini istedi. AGİT'e ait insansız hava araçlarına saldırı gerçekleştirildiğini belirten Erler, 'AGİT Gözlem Misyonu, kör edilmemeli' ifadelerini kullandı.

Nobel Barış ödülü sahibi ve eski Doğu Timor Cumhurbaşkanı Jose Ramos-Horta ise Avrupa'nın dönüm noktasında olduğunu ancak Avrupa'nın geçmişte çok daha büyük problemlerle karşı karşıya kaldığını ve bunları da atlattığını söyledi. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'nın yeniden inşa edildiğini hatırlatan Ramos-Horta, mevcut sorunları da daha iyi bir şekilde aşabileceğini ifade etti.

Çözülmemiş sorunlara vurgu yapan Ramos-Horta, 'Tercih edilen seçenek her zaman çatışmaların önlenmesi, diyalog ve arabuluculuk olmalıdır. Bunlar zamanında kullanılabilirse güç kullanımı yerine daha iyi sonuçlar üretilebilir' ifadelerini kullandı.

AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier de Avrupa güvenliğine ilişkin mevcut sorunların kaynağının farklı yorumlardan kaynaklandığını söyledi. Dağlık Karabağ, Ukrayna, Gürcistan'daki ayrılıkçılar ve Transdinyester sorunlarına dikkati çeken Zannier, taraflar arasında güven inşa edici çabalarda ilerleme sağlanmasının önemini dile getirdi.

-NATO tartışması

Toplantıda Rus ve ABD'li temsilci arasında NATO tartışması yaşandı. Avrupa'da karşılıklı güvenin hep diğerleri tarafından zedelendiğini ancak hep Rusya'nın suçlandığını ileri süren Rus temsilci, Doğu Avrupa'da genişleyen NATO'nun güvenliği zedelediğini savundu.

ABD temsilcisi ise NATO'nun savunma birliği olduğu belirterek, Rusya'nın Avrupa ve Asya'daki tehditlerine karşı cevap vermesine ihtiyaç olduğunu aktardı. ABD'li temsilci, ABD'nin 2016 sonuna kadar Rusya ve desteklediği ayrılıkçılardan Minsk Anlaşmasına tam olarak uymasını beklediğini ifade etti.
Kaynak: AA