Ramazanda Manevi Uyanış Açıklaması İtikaf

Edirne'de ramazan ayının son 10 gününde Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için dünya işlerinden ilgisini kesip camiye kapanan Müslümanlar itikaf ibadetini yerini getiriyor.

Edirne'de itikaf sünnetini yerine getirmek isteyen 7 kişilik grup, dış dünyayla irtibatlarını keserek, ramazanın son günlerini camide ibadetle geçiriyor.

Nefisleriyle baş başa kalan gruptakiler, sünneti yerine getirebilmek için, ramazan ayının 19. gününden itibaren Gazi Mihal Camisi'nde itikafa girdi.

Geceleri camide ibadet ederek geçiren gruptakiler, Kur'an-ı Kerim ve dini kitaplar okuyup, kaza, tespih namazları kılarak, günün büyük bölümünü ibadetle değerlendiriyor. Mukabele yaparak Kur'an-ı Kerim'i hatmeden itikaftakiler, zorunlu haller dışında dışarı çıkmıyor. Caminin içindeki bölümlerinde dinleniyor, iftar ve sahurlarını burada yapıyorlar.

Emekli imam Halil Delen (69), AA muhabirine, ramazanın son 10 gününde itikaf sünnetini yerine getirmek amacıyla buraya geldiklerini bildirdi.

Bol bol ibadet edip itikaf sünnetini yerine getirmenin huzurunu yaşadıklarını belirten Delen, 'İftar ve sahurumuzu cami içerisinde yapıyoruz. Lüzumsuz olarak dışarıda bulunmak itikafın faziletini azaltır. Zaruri haller ve ihtiyaçlar dışında camiden ayrılmıyoruz. Gece ve gündüzleri ibadet içerisinde geçirerek kendimizi sadece Allah'a teslim ediyoruz. Feyizli geçirildiğinde yalvarışlar, ağlayışlar, yakarışlar, nasip oluyor.' diye konuştu.

- 40 yıldır itikafı yerine getiriyor

Hz. Peygamberin Medine'ye hicret ettikten sonra itikaf ibadetini hiç terk etmediğini anlatan Delen, 'Yaklaşık kırk yıldır bu ibadeti yapmaya çalışıyorum. Peygamber Efendimizin (S.A.V) terk etmediği kuvvetli bir sünnettir. Bir beldede bir kişinin yapmasıyla diğer kişilerden bu ibadetin sorumluluğu kalkıyor. Böyle faziletli bir ibadettir itikaf. Geceleri sürekli ibadet içerisinde bulunuyoruz, istirahatimizi gündüz sabah namazından sonraki vakit içerisinde yapıyoruz. Manen huzur bulduğumuz bu ibadeti keşke herkes yapabilse ancak biz bütün Ümmeti Muhammed'e dua ediyoruz.' diye konuştu.

Ahmet Bozkurtlar da (66) itikaf ibadetinin insanı Allah'a yaklaştırıp, kalpteki kir ve pası sildiğini söyledi.

Bozkurtlar, manevi olarak imanını kuvvetlendirip itikaf sünnetini yerine getirmenin huzurunu yaşadıklarını anlattı.

İtikafın ramazan ayı ve yıl içerisindeki bütün ibadetlerini gözden geçirmeyi sağladığını vurgulayan Bozkurtlar, itikafla kendisini dünyevi şeylerden uzaklaştırmasının manevi dirilişi sağladığına işaret edip şöyle devam etti:

'İtikafa girerek sadece kendimizle meşgul olarak kendimizi ve nefsimizi sorguluyoruz. Herkesin bir gün de olsa bu ibadeti tatması gerektiğini düşünüyorum. Yapamayanlar en azından camiye girdiklerinde itikaf niyetiyle girmeliler. Müslüman merhametli olur sadece kendini düşünmez. Vatanımıza, ümmeti Muhammed'e dua ediyoruz.

Geceleri tespih ve teheccüd namazlarıyla dolu dolu geçirmeye çabalıyoruz. Özellikle bol bol Kur'an okuyarak manevi zenginliğimizi arttırıyoruz.'

Kaynak: AA