İspanya'da Genel Seçimlerin Ardından

Seçimleri kazanan Halk Partisinin lideri ve Başbakan Rajoy, ağustos sonundan önce hükümeti kurmayı hedefliyor Rajoy: 'Temel sorunlarda, en az 45 konuda asgari düzeyde de olsa anlaşma sağlamak gerekiyor. İlk PSOE olmak üzere tüm siyasi partilerle görüşeceğim'

İspanya demokrasi tarihinde dün 12'incisi yapılan genel seçimleri kazanan ancak tek başına iktidar olmak için yeterli çoğunluğu yakalayamayan muhafazakar görüşlü Halk Partisi (PP), ağustos sonundan önce hükümeti kurmayı hedefliyor.

PP lideri ve mevcut Başbakan Mariano Rajoy seçim sonuçlarıyla ilgili bu sabah COPE radyosuna yaptığı değerlendirmede, hükümet kurmak için seçimlerden ikinci büyük parti olarak çıkan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile 'asgari düzeyde bile olsa bir uzlaşma bulmak zorunda olduklarını' belirtti.

Rajoy, PP'nin olası bir azınlık hükümeti kurması ihtimali dışında, PP liderliğinde PSOE ve liberal görüşlü Ciudadanos'un katılımının olduğu 'büyük koalisyon' veya Ciudadanos, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) ve Kanarya Koalisyonu ile kurulabilecek bir koalisyona da açık olduklarını, tüm olasılıkları değerlendireceklerini söyledi.

PP lideri Rajoy, 'Temel sorunlarda, en az 4-5 konuda asgari düzeyde de olsa anlaşma sağlamak gerekiyor. Bunu elde etmek için elimden geleni yapacağım. İlk PSOE olmak üzere tüm siyasi partilerle görüşeceğim.' şeklinde konuştu.

Rajoy, bütçenin onaylanması, Brexit sonrası AB'nin geleceğinin belirlenmesi, bazı önemli yasaların çıkarılması ve seçim vaadlerinin yerine getirilebilmesi için 'uzlaşmanın kaçınılmaz olduğunu' vurguladı.

Seçimlerin ardından İspanyol Meclisinin 19 Temmuz'da açılacağını hatırlatan Rajoy, daha sonra 1 ay içinde hükümeti kurmak için 'asgari anlaşmanın sağlanmış olması gerektiğini' ifade etti.

Bu arada 26 Haziran seçimleri sonrasında 350 sandalyeli İspanyol meclisinde PP 137, PSOE 85, Unidos Podemos 71, Ciudadanos 32, diğer küçük siyasi partiler ise toplam 25 milletvekiline sahip oldu.

İspanya'da solun en büyük partisi olma geleneğini bu seçimde de sürdüren PSOE, buna rağmen tarihindeki en kötü seçim sonucunu aldı. PSOE'nin 20 Aralık'ta 90 olan milletvekili sayısı 85'e düştü. Sadece Unidos Podemos'a geçilmemeyi başarı olarak gören PSOE'nin 2011 yılından bu yana görevde olan PP iktidarını bitirmek için Unidos Podemos ve Ciudadanos ile koalisyon kurma olasılığının ise mevcut siyasi ortamda çok zor olduğu belirtiliyor.

Öte yandan İspanyol basını, 26 Haziran'daki seçim sonrasında ülkedeki siyasi belirsizliğin devam ediyor olmasına rağmen PP'nin milletvekili sayısını artırarak güçlenmesini ve radikal sol görüşlü seçim ittifakı Unidos Podemos'un 20 Aralık seçimlerine nazaran 1,2 milyon oy kaybına uğramasını öne çıkardı.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden El Mundo 'İspanyollar, Rajoy'a bir fırsat daha verdi', El Pais 'PP güçleniyor, sol blok yolunu kaybediyor', ABC 'İspanya, Rajoy'un hükümet kurmasını istiyor', La Vanguardia 'Rajoy'a ikinci fırsat' başlıklarını attı.

Seçimlerin ardından tüm siyasi partilerin merkez yönetim kurulları bugün toplanıp, sonuçları değerlendirmeye başladı.
Kaynak: AA