Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail hakkında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan esnaf ve vatandaşlarla iftar programında İsrail'e varılan anlaşmayı değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail hakkında konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail hakkında konuştu
Ankara'da esnaf ve vatandaşlarla iftar yemeğinde buluşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'le Türkiye arasındaki anlaşmaya dair detayları aktardı.

Türkiye'nin şartlarının yerine getirildiğini ifade eden Erdoğan, anlaşmayla birlikte Gazze'deki Filistinlilerin rahat bir nefes alacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili şunları söyledi:

2010 yılında Mavi Marmara'nın basılıp 10 vatandaşımızın şehit edilmesi hadisesinin ardından İsrail ile sorunlu bir döneme girmiştik. İki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmek için ABD başta olmak üzere hep girişimler oldu.

Biz en başından beri 3 şartın yerine gelmesi gerekir dedim.

Bunun 1.'si, İsrail bu eyleminden dolayı Türkiye'den resmen özür dilemelidir demiştim. 2013 yılında ABD Başkanı sayın Obama şahitliğinde İsrail Başbakanı bu özrü şahsen bana ifade etti.

2. şartımız İsrail'in, masumların ailelerine tazminat ödemesiydi. Bu şart da 20 milyon dolar olarak rakamın kesinleştirilmesiyle yerine getirilmiş oldu.

3. şartımız Mavi Marmara şehitlerinin amacı olan, bu uğurda canlarını verdikleri Gazze'de yaşayan Filistinlilerin hayat şartlarının iyileştirilmesi noktasında ablukanın kaldırılmasıydı. Ya dedik limana bir elektrik enerjisi verilen gemi yerleştirelim, veya orada Almanların işlettiği santral var oradan elektrik, ve bunun da bütün şebekelerini biz Türkiye oalrak yenileyeceğiz. Şimdi bu da kabul edildi. Su, maalesef sıkıntı.

Gıda, sağlık, konut gibi temel ihtiyaçlara kadar her alanda Gazze'ye yardım ulaştırılabilecek. Bayram öncesi 14 tonluk gemiyle inşallah Mersin'den yola çıkmak suretiyle Gazze'ye ulaştıracağız.

Biz bugüne kadar ne Filistinlilerin hak ve hukuna halel getirecek hiçbir şartı asla kabul etmedik, etmeyiz. Gazze'deki Filistinlilere nefes aldıracak adımları inşallah süratle atacağız. Cuma günü az önce söylediğim gemi yola çıkıyor. İnşallah bu yardımların Gazze'ye teslim edilmesiyle Filistinli kardeşlerimiz ikinci bir bayramı yaşayacaklar.

Türkiye ile İsrail arasında varılan anlaşmanın iki ülke ve Filistin için hayırlara vesile olmasını diliyorum, ekonomik ilişkiler de çok farklı bir şekilde gelişmeye başlayacaktır. Sayın Obama başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.