İngiltere'deki Referandum Kuyumcuları Da Etkiledi

Altın fiyatlarının yüksek seyretmesi ve piyasadaki durgunluk nedeniyle satış yapamayan kuyumcu esnafı, İngiltere'nin referandum kararının ardından altının ani yükselişiyle umutlarını başka bahara erteledi Adana Kuyumcular Odası Başkanı Başman: 'Ben, bugüne kadar böyle bir yükseliş görmedim. 1 defada altının gramı 10 lira birden yükseldi. Bu, beklemediğimiz bir artıştı. Bu ani yükseliş, müşterilerimizin ayaklarını kuyumculardan çekmesi demektir.'

MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Altın fiyatlarının yılbaşından bu yana yüksek seyretmesi nedeniyle satışlarda durgunluk yaşayan kuyumcu esnafı, İngiltere'deki AB üyeliği referandumu sonucuyla umutlarını başka bahara erteledi.

İngiltere'de yapılan halk oylaması sonucu ülkenin Avrupa Birliğinden ayrılma kararı ve İngiltere Başbakanı David Cameron'un istifa edeceğini açıklamasının ardından altının onsu piyasalarda aniden yükselişe geçti.

Yılbaşından bu yana altın fiyatlarının yüksek seyretmesi, Ramazan ve Kurban bayramları nedeniyle düğün sezonunu da sönük geçiren kuyumcuları, İngiltere'deki gelişmelerin ardından altının gram fiyatının ani yükselişi de olumsuz etkiledi.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, geçen yıl 7 Haziran seçimleri ve hükümet kurulamaması sürecinde piyasaların olumsuz seyre girdiğini ancak 1 Kasım seçimleriyle iyimser havaya dönüldüğünü belirterek, sektörel bazdaki sorunların ise devam ettiğini söyledi.

Sektör olarak bekledikleri satış rakamlarına ulaşamadıklarını dile getiren Başman, 'Geçtiğimiz aylarda altın fiyatlarının dalgalanmasıyla müşterilerimiz 'bekle gör' pozisyonuna girdi. Kötü bir tesadüf ama yılbaşına 1 hafta kala altın yine aniden yükselmişti. 14 Şubat Sevgililer Günü, Anneler Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi de aynı yükselişleri yaşadık. Bu yükselişler müşterilerimizin kendilerini beklemeye almasına yol açıyor' dedi.

Sektör olarak Ramazan Bayramı için aynı korkuyu yaşadıklarını ifade eden Başman, 'Tam da altın düşme sürecine girdi derken İngiltere'nin AB'de kalacağı beklentilerinin arttığı dönemde büyük bir sürprizle ayrılacaklarını ilan etmeleri, piyasada deprem etkisi oluşturdu. Uluslararası borsalarda altın, dolar ve avro yükseldi. Piyasa bu şoku sindirmeye çalışırken İngiltere Başbakanı'nın istifa edeceğini açıklaması durumu daha kötü hale getirdi.' diye konuştu.

- Artış yüzde 7'leri buldu

Altının gramında bir günde yüzde 7'ye varan artış yaşadığını belirten Başman, şunları kaydetti:

'Ben, bugüne kadar böyle bir yükseliş görmedim. 1 defada altının gramı 10 lira birden yükseldi. Bu, beklemediğimiz bir artıştı. Bu ani yükseliş, müşterilerimizin ayaklarını kuyumculardan çekmesi demektir. Geçtiğimiz perşembe 118 lira ile başladığımız altının gram fiyatı, akşam saatlerinde 116 liranın altına gerilemeye başlamıştı. Ben cuma gününü 115 lira ile açacağımızı düşünürken fiyat 10 lira birden arttı. Akşam saatlerinde bu fiyat 124 lira seviyelerine geriledi. Biz, biraz daha gerileyeceğini tahmin ediyoruz ama 120 liradan aşağı ineceğini sanmıyorum.'

Kuyumcu Mehmet Seyhan ise bu yıl yılbaşı, Sevgililer Günü gibi özel günlerde bile istedikleri satışı yapamadıklarını dile getirerek, 'Zaten Ramazan ve Kurban Bayramı nedeniyle bir durgunluk söz konusuydu. Ramazan Bayramında biraz satış yapabiliriz diye umutluyduk ancak referandum sonrası altın fiyatlarının fırlaması, bu umutlarımızı da ertelememize neden oldu.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA