Atatürk'ün Tokat'a Gelişinin 97. Yıldönümü

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Tokat’a gelişinin 97. yıldönümü, Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan programla kutlandı.

Atatürk'ün Tokat'a Gelişinin 97. Yıldönümü
Tokat Belediyesi öncülüğünde, Tokat Valiliği ile birlikte hazırlanan programa; Vali Cevdet Can, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Adnan Arslan, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende Vali Cevdet Can, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Adnan Arslan ve Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

Günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, bugünün Tokat için anlamlı bir gün olduğunu söyledi.

Gazi Mustafa Kemal’in, ilki 26 Haziran 1919 olmak üzere Tokat’a toplam 6 defa geldiğini ifade eden Başkan Eroğlu, “Bugün Tokat için gerçekten çok anlamlı bir gün. Birinci Cihan Harbi’nde Osmanlı İmparatorluğu, Rusya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Belçika gibi birçok ülke ve bunların sömürgelerinden topladıkları askerler tarafından işgal edilmiş, topraklarımızın ve milletimizin bütünlüğü parçalanmaya hatta yok edilmeye çalışılmıştır. Oysaki birçok cephede mücadele etmekten zayıf düşen devletimiz ve milletimiz yine de tarih boyunca nasıl ki hiçbir gücün boyunduruğuna girmediyse, yine egemenliğini eline almalı, düşmanı kovup ecdadımızın kanlarıyla suladığı bu cennet vatanın üzerinde ay yıldızlı bayrağın ve İslam’ın hakim olacağını göstermeliydi. Bu amaçla, İstanbul’dan yola çıkarak Anadolu’nun birçok yerine gidip halkımızın önde gelenleri ile görüşülerek, millet ruhunu yeniden canlandırmak ve düşmana karşı direniş sağlamak amacı ile başlatılmış olan mücadelenin önemli ayaklarından birisi Tokat’ımızdır” dedi.

Kurtuluş Savaşı’nın hazırlık çalışmalarının yoğun bir şekilde yürütüldüğü Amasya, Sivas ve Erzurum üçgeninde yer alan Tokat’ın önemli bir geçiş yolu olduğunu ifade eden Başkan Eroğlu, “Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşı’nın hazırlıklarını yürütürken toplam 3 kez bu ilimize gelmiş ve büyük ilgi ve destek görmüştür. Bunu, daha sonraları çeşitli vesilelerle dile getirmiştir. Tokat ve çevresindeki çalışmaları, bölge halkının O’na verdiği destek, verilen ölüm-kalım savaşının başarılmasında çok önemli bir rol oynamıştır. Bu ziyaretlerde Tokat halkı büyük özveriler ortaya koymuş ve milli mücadeleye sonuna kadar destek olmuştur. Osmanlı’nın mücadele ettiği her cephede Tokatlı şehitlerimizin aziz bedenleri yatmaktadır. 7’den 70’e topyekun bu mücadeleye girişen Tokat halkı, günümüze kadar gelen ağıtlara ilham olmuş, 15 yaşındaki evlatlarını da vatan uğruna cepheye yollamıştır. Onbeşliler milli mücadelenin esasını, ruhu anlamak için en kıymetli örneklerdendir. Tokat’ın 15-16 yaşındaki evlatları birlik halinde bu topraklara canını adamıştır. Bizler Tokatlı olarak devletimizin ve milletimizin bağımsızlığı, geçmişimizden gelen özgürlük ateşinin kararmaması için verilen mücadeleye büyük katkılar sağlamış olmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Başkan Eroğlu’nun konuşmanın ardından öğrencileri tarafından 26 Haziran konulu şiir seslendirildi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki programın ardından katılımcılar Devegörmez Mahallesi’nde bulunan ve 26-27 Haziran 1919 tarihlerinde Atatürk’ün ikamet ettiği Atatürk Evi’ni ziyaret etti.
Kaynak: İHA