Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov: 'Hindistan'ın örgüte üyelik çabalarını destekliyoruz'.

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Hindistan’ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) üyelik çabalarını desteklediklerini, bu üyeliğin örgütün otoritesinin daha da artmasına ve bölge halklarının barış ve refahına hizmet edeceğini belirtti.

Kerimov, Taşkent'te devam eden ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere ülkede bulunan Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile bir araya geldi.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede iki ülke arasındaki işbirliğinin durumu ve perspektifleri ile tarafları ilgilendiren güncel meseleler ele alındı. Görüşmede ayrıca, Hindistan'ın ŞİÖ üyeliğine ilişkin fikir alış verişinde bulunuldu.

Kerimov, bu görüşmenin iki ülke arasındaki üst düzey siyasi diyaloğun devamının taraflar arasında daha önce sağlanan anlaşmaların hayata geçirilmesini tartışmak ve işbirliğinin perspektiflerini belirlemek için iyi bir fırsat olduğunu kaydetti.

'Hindistan'ın örgüte üyelik çabalarını destekliyoruz' diyen Kerimov, bu üyeliğin örgütün otoritesinin daha da artmasına ve bölge halklarının barış ve refahının yükselmesine hizmet edeceğini vurguladı.

Hindistan Başbakanı Modi ise ülkesinin örgüte üyeliğine ilişkin verdiği destekten dolayı Kerimov'a teşekkür ederek, ülkesinin Özbekistan ile işbirliğini daha da geliştirmekten yana olduğunu dile getirdi.

Taşkent'te devam eden ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi'nde bugün örgüte üyelik süreci başlatılan Hindistan ve Pakistan'ın üyeliği görüşülecek.

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından 1996 yılında kurulan ŞİÖ'ye 2001 yılında Özbekistan da katıldı. ŞİÖ'de Hindistan, Afganistan, İran, Moğolistan ve Pakistan gözlemci, Belarus, Türkiye ve Sri Lanka diyalog ortağı olarak yer alıyor.
Kaynak: AA