EBSO Başkanı Yorgancılar Açıklaması

'(Çek Yasası) Yeni düzenlemede ticareti tamamen çek ile yapan sektörlerimizin olduğu dikkate alınarak, alacaklıyı koruyacak tedbirlerin yeniden değerlendirilmesinde fayda var'.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, düzenlenmesi planlanan 'Çek Yasası'na ilişkin, 'Yeni düzenlemede ticareti tamamen çek ile yapan sektörlerimizin olduğu dikkate alınarak, alacaklıyı koruyacak tedbirlerin yeniden değerlendirilmesinde fayda var.' ifadesini kullandı.

Yorgancılar yaptığı yazılı açıklamada, bu konuda yapılacak düzenlemelerin yeni mağduriyetlere yol açmaması gerektiğini belirtti.

Yasal eksiklikler, ekonomide yavaşlama ve zayıflayan ticari ahlakın, dürüst çalışan girişimcilere bedel ödettiğini, yapanın yanına kar kaldığı bir sistemin oluştuğunu savunan Yorgancılar, şunları kaydetti:

'Buna küresel piyasalardaki gel-gitler ve rekabetin zorlaşmasını da eklediğimizde, en önemli ödeme aracı olan çek, haksız rekabete neden olan konularımızın başında gelmektedir. Bu yönde yıllardır iyi niyetli uygulanan yöntemler, ne yazık ki istenilen etkiyi veremedi. Kare kodlu çek uygulamasıyla birlikte, yeniden karşılıksız çeke hapis cezası geleceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Yeni düzenlemeye göre karşılıksız çek miktarından az olmamak üzere önce adli para cezası, ardından da ödenmeyen çek için 1 ile 6 ay arasında hapis cezasının verilecek olması ve bu cezanın da ertelenmemesinin caydırıcı olmasını ümit ediyoruz.'

- 'Batıdaki sistemi istiyoruz'

Yorgancılar, yeni düzenlemede alacaklının yine alacağını tahsil edemeyerek mağduriyetinin devam edeceği endişesini taşıdıklarını belirterek, 'Biz, çek sahibine borcun intikal ettirilmesini istiyoruz. Bu yapılamıyorsa söz konusu mağduriyeti gidermek amacıyla, çek alacaklısının alacağı kadar tutarının devlete ödeyeceği, vergi, SGK primi gibi yükümlülüklerinden düşürülmesi veya vergi iadesi gibi ödenebilmesidir.' görüşünü ifade etti.

Bu şekilde gerçek hakkaniyetin sağlanacağı inancında olduklarını vurgulayan Yorgancılar, şu değerlendirmede bulundu:

'Ticareti tamamen çek ile yapan sektörlerimizin olduğu dikkate alınarak, alacaklıyı koruyacak tedbirlerin yeniden değerlendirilmesinde fayda olacaktır. Bugün batıda doğrudan borç ödeme sistemi var ve sigorta sistemi çalışmaktadır. Böyle bir sistemin Türkiye’de bulunmamasının eksikliğini en çok bizler çekmekteyiz. O nedenle de önerilerimizin dikkate alınmasını talep ediyoruz.'
Kaynak: AA