Doç. Dr. Demir Açıklaması

Maltepe Üniversitesi İngilizce İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şeref Demir, İngiltere’nin Avrupa birliği’nden ayrılma kakarıyla ilgili "Bundan sonraki süreçte her ülke olduğu gibi Türkiye’de etkilenecek. Hatta bunun bir faturasının Türkiye’ye çıkarılması gibi bir durumla da karşı karşıyayız" dedi.

Doç. Dr. Demir Açıklaması
İngiltere’de yapılan Brexit referandumunda yüzde 52 oy oranı ile ’AB’ye hayır’ diyen seçmenler kazandı. Seçimin ardından İngiltere Başbakanı David Cameron’un da istifasını açıklamasıyla ülkelerden açıklamalar tek tek gelmeye başladı.

En çok merak edilen soru ise bundan sonraki süreçte neler olacağı ve bundan Türkiye’nin nasıl etkileneceği. Konuya açıklık getiren Maltepe Üniversitesi İngilizce İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şeref Demir, referandum sonucunun faturasının Türkiye’ye çıkarılması gibi bir durumun söz konusu olduğunu belirtti.

Sürecin nasıl başladığını değerlendiren Doç. Dr. Şeref Demir, "Avrupa Birliği’nin geleceği İngilizler tarafından olumlu görünmüyor. AB Genişleme sürecinde kamuoyu siyasilerin de yönlendirmesiyle, kendileri için olumlu görünmediği için ayrılma yönünde bir karar aldılar. Ayrılık isteyenlerin oranı yüzde 52 oldu. Bu Avrupa Birliği’ni derinden sarsacak bir netice. Bundan sonraki süreçte merak edilen bu çözülmelerin devam edip etmeyeceği ve AB’nin geleceğinin ne olacağı. Bu yüzden önemli bir olay" dedi.

SÜREÇ YENİ BİR HÜKÜMETLE İŞLEYECEK

Referandumun etkilerinin bugün itibariyle piyasalarda yankı uyandırdığını söyleyen Doç. Dr. Demir, "İngiltere Başbakanı Cameron da devam edemeyeceğini açıkladı.

Muhalifler de bir yeni bir Brexit hükümetiyle meselenin ele alınması gerektiğini ifade ediyorlar. Bundan sonraki süreçte ise AB Konseyi’ne Brexit referandum sonucu iletilecek ve bir takım süreçler ilerlemeye başlayacak. Netice itibariyle mevcut hükümet devam etmeyecek ve yeni bir hükümetle süreç ilerleyecek" diye konuştu.

"BÜTÜN DÜNYA GİBİ TÜRKİYE’DE BU DURUMDAN OLUMSUZ ETKİLENECEK"

Bütün dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin de bu durumdan olumsuz etkileneceğini vurgulayan Doç. Dr. Demir, "Bu aslında Avrupa Birliği’nin dağılmasıyla da alakalı bir sürecin bir başlangıcı. Bundan sonraki süreçte her ülke olduğu gibi Türkiye’de etkilenecek. Hatta bunun bir faturasının Türkiye’ye çıkarılması gibi bir durumla da karşı karşıyayız. Bu sonuçta Türkiye’nin katkısı olduğu gibi bir durum söz konusu. Türkiye’nin genç nüfusu AB’ye katılma konusunda hep aleyhte kullanıldı. Hatta geçtiğimiz günlerde siyasilerin referandum sonucu olumsuz çıkmasın diye Türkiye’nin ’Avrupa Birliği’ne 3 bin yıl geçse de katılamayacağını’ açıklamaları bile referandumun sonucunu etkilemeye yetmedi Bu referandum sonucunun yüzde 52’ye 48 çıkmasının faturası Türkiye’ye de çıkarılabilir maalesef. Özellikle Suriye krizinden sonra bir takım gündemler de bizim aleyhimize işledi. Vize serbestisi konusu da çok fazla işlendi ve İngiliz kamuoyu bu konuda fazlasıyla etkilendi. Vize serbestisiyle Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde rahatça dolaşabileceği kaygısı, referandumu çözülmeye doğru götürdü" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Durumun piyasalar açısından ilk tepkilerinin olumsuz olduğunu söyleyen Doç. Dr. Demir, "Gelecek çok net değil ve piyasalar da bu durumu kendi lehlerine kullanmak istiyor. Son derece olumsuz bir hava yaratıldı ama önümüzdeki günlerde AB Konseyi’ndeki süreçle beraber daha net değerlendirebiliriz" dedi.

Kaynak: İHA