'Türkiye Şehitlerini Anıyor' Etkinliği

Genelkurmay Başkanlığı tarafından Balkan Savaşları'nda şehit düşen piyade er Yusuf Oğlu Hakkı ile Çanakkale Savaşları'nda şehit olan piyade er Abdurrahman Oğlu Ahmet için anma töreni düzenlendi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından şehitleri yad etmek için başlatılan 'Türkiye Şehitlerini Anıyor' etkinliği kapsamında düzenlenen törende, Balkan Savaşları'nda şehit düşen piyade er Yusuf Oğlu Hakkı ile Çanakkale Savaşları'nda şehit olan piyade er Abdurrahman Oğlu Ahmet anıldı.

Harbiye'deki Askeri Müze'de düzenlenen ve Albay Erhan Altunok'un sunumuyla gerçekleştirilen törene, şehitlerin torunları ve akrabaları katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Albay Altunok, şehitler Yusuf Oğlu Hakkı ile Abdurrahman Oğlu Ahmet'in kısa hayat öyküsünü dinleyicilerle paylaştı.

Altunok, Çanakkale ve Balkan savaşlarına dair anekdotlar anlattığı konuşmasında şehitlerin aileleri için birer övünç kaynağı olduğunu söyledi.

Şehitlerin torunlarının da kısa birer konuşma yaptığı tören, onur kütüğüne künye çakılması, şehit yakınlarına onur belgesi takdimi ve okunan duayla sona erdi.

- Şehitlerin öz geçmişi

Adına tören düzenlenen şehitlerden Sakallıoğulları'ndan piyade er Yusuf Oğlu Hakkı, 1 Temmuz 1875'te Bolu'nun Göynük ilçesinde dünyaya geldi. Annesi Fatma Hanım babası Yusuf Bey'dir. Çocukluk ve gençlik yıllarında çiftçilikle uğraşan Hakkı, güçlü, kuvvetli yapısı ile dikkat çekerken, çevresi tarafından mert, sözünün eri olarak bilinirdi. Balkan Savaşı'nın başlamasıyla silah altına alınan Hakkı, 26 Mart 1913'te şehit oldu.

Şehit piyade er Abdurrahman Oğlu Ahmet ise Afyonkarahisar'ın Emirdağ İlçesi Maçaklı Köyü'nde, Abdurrahman Bey ve Hatice Hanım'ın dört çocuğundan birisi olarak, 1 Temmuz 1879'da dünyaya geldi.

Akranlarına göre oldukça gürbüz yapılı olan Ahmet, çocukluk ve gençlik dönemini tarım ve hayvancılık yaparak geçirdi. Babasıyla camide müezzinlik de yapan Ahmet, aynı köyden Ayşe Hanım'la evlendi. Abdurrahman Oğlu Ahmet'in Gazi ve Hatice ismini verdiği iki çocuğu olurken, seferberlik ilan edilerek askere alındığında oğlu Gazi 4, kızı Hatice ise kundakta bebekti. Çanakkale cephesine gönderilen Ahmet, Kanlıdere'de şehitlik mertebesine ulaştı.
Kaynak: AA