Sağlık Müdürü Taş'tan Sıcak Hava Uyarısı

Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, vatandaşlara sıcak hava konusunda uyarılarda bulundu.

Sağlık Müdürü Taş'tan Sıcak Hava Uyarısı
Son günlerde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi üzerine yetkililerden vatandaşa uyarı geldi. Vatandaşları aşırı sıcaklardan korunmak için alması gereken önlemleri, sıcakların sağlık üzerine etkilerine değinen Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, sıcaklar konusunda dikkatli olunmasını istedi.

Hava sıcaklığının yoğun olarak yaşandığı saatlerde dışarı çıkılmaması uyarısında bulunan Mehmet Emin Taş, alınması gereken önlemleri sıraladı. Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen grupların, dört yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler ile sokak çocukların dikkatli olması gerektiği ifade edildi.

Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini vurgulayan Taş, "Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. " dedi.

Taş, sıcaklardan korunmak için, günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini belirterek, "Dışarı çıkılmamalı, çıkıldığında ise açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınılmalıdır. Ramazan ayı olması nedeniyle su tüketemeyen kişiler daha dikkatli olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA