Hamas Siyasi Büro Başkanı Meşal Açıklaması

'Türkiye'ye ve yönetimine Gazze'de ablukanın kaldırılması şartını koştukları için teşekkürlerimizi sunuyoruz''Siyonist oluşum, bölgedeki sorunları körükleme, ağırlaştırma ve çözümü geciktirme konusunda önemli bir faktördür''Biz Suriye'nin, Irak'ın, Yemen'in ve ümmetin iç işlerine karışılmasına karşıyız. Hamas'ın duruşunun özü budur'

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Filistin davasına destek verdiği ve İsrail ile ilişkileri normalleştirilmesi karşılığında Gazze'den ablukanın kaldırılması şartını koştuğu için Türkiye'ye teşekkürlerini sundu.

Katar'ın başkenti Doha'da düzenlediği basın toplantısında konuşan Meşal, 'Türkiye'ye ve yönetimine Gazze'de ablukanın kaldırılması şartını koştukları için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Eğer Türkiye Gazze'de ablukanın kaldırılması şartından vazgeçseydi uzun zaman önce anlaşma olurdu.' dedi.

Hamas'ın, Türkiye ve Katar'ın yeniden imarı ve diğer konulardaki çabalarıyla ablukayı kaldırmaya çalıştığını ifade eden Meşal, Filistin iç sahasını halkın istek ve çıkarları yerine bölgesel saiklere göre şekillendirmeyi, yeni bir liderlik oluşturmayı ve bu liderlik ile siyasi kararların kontrol edilmesini amaçlayan bölgesel planlara dikkati çekti. Meşal, bu planlarla, Gazze ve Ramallah'ın hedeflendiğini, Hamas'ın ve direnişin gücünün kırılmaya çalışıldığını kaydetti.

'Ümmetin dağılması ve parçalanması çabalarına' karşı uyaran Meşal, 'Siyonist oluşum, bölgedeki sorunları körükleme, ağırlaştırma ve çözümü geciktirme konusunda önemli bir faktördür.' diye konuştu.

-'Ulusal birlik ve uzlaşının sağlanması önceliklerimizdendir'

Dünyada Filistin meselesinin unutulduğu bu dönemde Filistin konusunda önceliklerin belirlenmesinin önemine işaret eden Meşal, ayrılığın sona erdirilmesi, ulusal birlik ve uzlaşının sağlanmasının Hamas'ın öncelikleri arasında olduğunu kaydetti. Meşal,uzlaşı ve ulusal birliğin gerçekleşmesinin özünde ulusal birlik hükümetinin kurulması, barışta ve savaşta bütün gruplar arasında bir ortaklık sağlanması olduğunu belirtti.

İntifada ve direniş dürtüsünü korumak, Gazze ablukasının kaldırılması ve Gazze'nin yeni bir savaşa çekilmesini önlemek için çaba göstermenin de önceliklerinden olduğunu belirten Meşal, 'Bizim projemiz savaşlar serisi oluşturmak değil, Filistin'i kurtarmak ve direniştir. Ancak bunun yanı sıra en kötü ihtimallere karşı direnişin gücünü arttırmayı ve hazır hale getirmeyi sürdüreceğiz.' şeklinde konuştu.

Hamas ile Mısır ilişkilerine de değinen Meşal, 'Mısır en büyük Arap devleti, Filistin sahasında aklı başında olan kimse onun rolünü görmezden gelmez.' ifadelerini kullandı.

- ' Yardımlara sırtımızı dönmeyiz'

Hareketin liderlerinden Musa Ebu Merzuk'un İran'ın harekete olan desteğiyle ilgili açıklamalarına değinen Meşal, 'İşgale karşı asimetrik bir savaş veriliyor ve biz bu savaşta desteğe ihtiyaç duyuyoruz.' dedi. Meşal sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bizler İran'la siyasi olarak ortak görüşlerimizi veya ihtilaflarımızı bir kenara bırakarak bize verdiği desteği memnuniyetle karşılıyoruz. Bunda bir yanlışlık görmüyoruz. Desteğini kabul etmemiz, İran'ın tutumlarını ve ajandasını onayladığımız anlamına gelmez. Faturasını kendi siyasi değerlerimizden ödememek şartıyla gelecek tüm yardımlara sırtımızı dönmeyiz. Ancak bizler başkalarının muhalefet ettiğimiz ajandalarını da uygulamayız. Biz Suriye'nin, Irak'ın, Yemen'in ve ümmetin iç işlerine karışılmasına karşıyız. Hamas'ın duruşunun özü budur.'

Katar'ın başkenti Doha'da Hamas ve Fetih arasındaki diyalogların başarısızlığına değinen Meşal, Hamas'ın da Fetih'in de hataları olduğuna işaret ederek uzlaşmanın artık Filistin'in bir iç mesele olmaktan çıktığını belirtti.

- 'Filistin halkı için tüm kapıları çalmayı sürdüreceğiz'

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la Doha'da görüştüğü yönündeki iddiaları yalanlayan Meşal, AA muhabirinin geçen yıl Hamas heyetinin Suudi Arabistan'ı ziyareti sonrası ilişkilerin geldiği noktayı sorması üzerine, 'Politikamız bütün Arap ve İslam devletlerine açılma yönündedir. Kapılar bizim taraftan açıktır, ama diğer taraftan, bazı devletler var ki mesela Türkiye ve Katar gibi kapıları bize her zaman açıktır. Bazı devletler ise kapılarını bazen açarlar bazen kapatırlar. Bir de tamamen kapalı kapılar vardır. Bizler Filistin halkı için bütün kapıları çalmayı sürdüreceğiz.' ifadelerini kullandı.

Hamas'ın ilkelerine bağlığını ise 'Suriye'de 15 yıl boyunca taçsız krallar idik ancak işler değerlerimizden yana saf tutmamızı gerektirdiğinde Şam'dan çıktık.' sözleriyle ifade etti.

Kaynak: AA