Aydın Tabip Odası'ndan Sıcak Çarpması Uyarısı

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü, “Bu günlerde bölgemizde ve Aydın’da artan sıcaklıklar ister istemez insanların sağlığını da olumsuz yönde etkileyebiliyor” dedi.

Aydın Tabip Odası'ndan Sıcak Çarpması Uyarısı
Aşırı sıcakların etkili olduğu Aydın’da sıcak çarpması konusunda uyarıda bulunan Dr. Hakan Karagözlü, “Özellikle kalp ve dolaşım, damar hastalıkları olan kişilerin sıcaklarda sağlığına biraz saha fazla dikkat etmesinde fayda vardır. Sıcakların neden olduğu rahatsızlıklar, hastalıklar ve sağlık sorunları arasında en önemlileri, sıcak krampları, sıcak bitkinliği,ve sıcak çarpmasıdır. Sıcak sendromları, hava sıcaklığı 32 derecenin nispi nem yüzde 60 üzerine çıktığında görülmeye başlar. Yaşlılarda, damar sertliği ve kalp yetersizliği olanlarda, şeker hastalarında, alkoliklerde ve idrar söktürücü ilaç kullananlarda daha sık rastlanır. Sıcak sendromları, organizmanın henüz sıcaklara uyum sağlayamadığı, Sıcak dalgasının ilk günlerinde daha fazla görülür ve daha tehlikelidir. Organizmamızın dış ortam ısısının yükselmesine karşı en önemli savunma araçları, derideki damarların genişlemesi ve terleme ile Sıvı kaybedilmesidir. Terleme devam ettiği sürece, yeterince Su ve Tuz almak şartıyla çok yüksek ısılara tahammül etmek mümkündür. Nem oranı yükseldiğinde, terleme ile olan sıvı kaybı azalmaya başlar ve böylece sıcak çarpması ihtimali artar. Organizma sıcaklara 1-2 hafta içinde uyum sağlar. Bu durumda, hem terlemek daha kolaylaşır ve hem de terle atılan Sodyum miktarı da azalır. Sıcak sendromları ağırlık sırasına göre sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması şeklinde sıralanabilir, ama bunlar çoğu zaman birbiri içine karışmış olarak görülür. Çok kullanıldığı için kol ve bacak ve karın kaslarında daha sık görülür. Kramplar, kısa fakat tekrarlarcı ve can yakıcıdır. Vücut ısısı normaldir ve hasta normal veya fazla miktarda terleyebilir. Sıcakta yapılan efordan sonra dinlenemeye geçildiği zaman başlar. Soğuk bir duş da krampların ortaya çıkmasına neden olabilir. Karın kaslarındaki kramplar yanlışlıkla mide delinmesi sanılabilir. Bu krampların nedeni, terleme ile kaybedilen su ve Tuzun sadece su içilerek karşılanmasıdır. Bundan dolayı da bu hastaların kanında sodyum düşük bulunur. Ağır kramplar kas hasarlarına neden olabilir” dedi.

Hastanın serin yerde istirahat etmesiyle krampların hafifleyebildiğine işaret eden Dr. Karagözlü, “Bu şekilde düzelmeyenlere, Tuzlu su içirilmeli veya damar yoluyla tuzlu serumlar verilmelidir. Bu krampların önlenmesinde risk altındaki kişilerin litresinde 2.5 gram tuz eritilmiş sıvılardan içmeleri önerilmektedir. Sıcak sendromlarının en çok rastlanan türüdür. Sıcağa üç Günden fazla maruz kalanlarda daha sık görülür. Belirtilerin nedeni, kalp damar sisteminin aşırı sıcaklara yeterli cevap verememesinden kaynaklanır. Vücut ısısı genellikle yükselmiştir. Su kaybının ön planda olduğu sıcak bitkinlikte sıcak çarpması riski daha fazladır. Çok yaşlı, bebek, düşkün ve zeka geriliği olup da susuzluklarını yeterince ifade edemeyenlerde görülür. Fazla terleyip de az su içenlerde de rastlanabilir. Bu hastaların kanında sodyum yüksek olarak bulunur. Başlıca belirtileri, aşırı susama hissi, yorgunluk, halsizlik, sinirlilik ve konsantrasyon bozukluğudur. Vücut ısısı 39 dereceye kadar çıkabilir.

Tuz kaybının ön planda olduğu sıcak bitkinliğinin nedeni, terleme ile kaybedilen su ve tuzun sadece su içilmesiyle karşılanmasıdır. Aşırı halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, kas krampları ortaya çıkar. Bazı hastalarda iştahsızlık, bulantı, kusma ve karın ağrıları da görülebilir. Hastaların bitkin bir görünümleri vardır. Derileri solgun, soğuk ve nemlidir. Tansiyon düşük, nabız hızlıdır. Ateş normaldir. Tedavi: Hasta derhal serin bir yere alınır ve yatar durumda tutulur. Tedavi belirtilerin ve bulguların ağırlığına göre düzenlenir. Böbrek fonksiyonları normal olduğu için, tuzlu serumlar verilebilir. Kesin istirahat şarttır. Bu önlemlere rağmen ateşleri yükselmekte olan hastaların derhal hastaneye kaldırılmaları gerekir” diye konuştu.

Kaynak: İHA