'Yılda 500 Bin Kişi Mesleksel Astıma Yakalanıyor'

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Evren Toprak, mesleğe bağlı olarak her yıl 500 bin kişinin mesleksel astım hastalığına yakalandığını kaydetti.

'Yılda 500 Bin Kişi Mesleksel Astıma Yakalanıyor'
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Evren Toprak, bugün başta Türkiye olmak üzere madencilik sektörünün yoğun olduğu ülkelerde ve endüstrileşmiş toplumlarda en sık rastlanan meslek hastalığı olan mesleksel astım hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Toprak, "Ülkemizde ortalama 500 bin kişi mesleği nedeniyle astım oluyor. Erişkin astım olgularının yüzde 2 ila 15’ini mesleksel astım olguları oluşturmaktadır" dedi.

"DOĞAL ŞİKAYETLER ÇOĞU İŞ YERİNDE MEVCUTTUR"

Astımın genetik zemin üzerinde gelişen ancak çevresel faktörlerin etkisiyle meydana gelen bir hastalık olduğunu söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Evren Toprak, "Günümüzde endüstride kullanılan 350’den fazla madde duyarlılaşma yaparak mesleksel astımın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu maddelerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Doğal olarak astımın şikayetlerini başlatan duman, koku, buhar gibi tetikleyici etkenler çoğu iş yerinde mevcuttur. Bu durum, duyarlı kişilerde mevcut tetikleyiciye karşı yeni başlayabilir ya da altta yatan astım sorumlu ajan tarafından tetiklenebilir diye konuştu.

KRİTİK MESLEKLER

Mesleksel astıma yol açan ajanların genellikle yüksek molekül ağırlıklı bileşikler olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Toprak, "Birkaç örnek verecek olursak; hayvan deri veya idrarı proteinleri hayvancılıkla uğraşanlar ve veterinerlerde; böcek proteinleri böcekbilimci, tahıl işçileri, laboratuvar çalışanları, uçuş ekibinde; suya geçebilen bitki proteinleri tahılla uğraşanlar, fırıncılar, tütün işçileri, kimyagerlerde; biyolojik enzimler deterjan endüstrisi ve ilaç imalatı çalışanlarında; lateks, sağlık çalışanlarında; zamk, matbaacılarda; düşük molekül ağırlıklı bileşenler plastik, dökümhane işleriyle uğraşanlarda, marangozlar, elektronikçiler, kuaförlerde sıklıkla mesleksel astıma yol açabilen ajanlardır" dedi.

"BULGULARDA NORMAL ASTIMDAN FARKI YOK"

Mesleksel astımın bulgularının normal astımdan farklı olmadığına vurgu yapan Uzm. Dr. Toprak, "Doktor mesleksel astımdan yeteri kadar şüphelenmezse, hastalık bulgularını tedavi edebilir fakat etken ajanı saptayamaz. Mesleki astımın iki formu bulunmakta. İlki etken ajanla temastan hemen sonra şikayetlerin başladığı erken formdur. Genellikle gaz ve dumanların solunmasından hemen sonra nefes darlığı, gıcık, öksürük ve hırıltılı solunum şeklinde kendini gösterir. İkincisi geç formdur. Buradaysa etken ajanla temastan aylar, yıllar sonra şikayetler yavaş ve ilerleyici şekilde ortaya çıkmakta. En sık görüleni geç formdur. Şüphelenilmezse gelişen astımın meslekle ilişkili olduğu rahatlıkla gözden kaçar" diye konuştu.

"KORUYUCU ÖNLEMLER ALINMALI"

Astım tanısının meslekle ilişkili olduğunun gösterilmesinin çoğu zaman zor ve sıkıntılı bir süreç olduğunu belirten Uzm. Dr. Toprak, "Kanda spesifik antikorların bakılması, iş ortamı ve dış ortamlarda solunum fonksiyonlarının ölçülmesi, provakasyon testleriyle tanı konulabilmekte. Mesleki astım tanısından sonra tedavide esas sorumlu ajandan uzaklaşmaktır. Çünkü ilerleyen dönemlerde etken ajana çok az miktarda bile maruziyet ciddi astım ataklarına yol açabilmektedir. Çoğu zaman kişileri meslek değiştirmeye ikna etmek zor olduğundan koruyucu önlemler ön plana çıkmaktadır. Özel tip maske kullanımı, akciğer fonksiyonlarının sık aralıklarla kontrol edilmesi önerilen yöntemlerdir. Normal astım tedavisi bu kişilere mutlaka yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA