'NATO'nun Varşova Zirvesi-Zorluklar Ve Beklentiler' Konferansı

Gürcistan Savunma Bakanı Khidaşeli: ''NATO'nun Varşova zirvesi öncesi çok umutluyuz' Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Gümrükçü: 'Ukrayna'da Kırım'ın ilhakından sonra askeri dengeler de değişti. Bütün bunların müttefikler tarafından ilgili ortaklarla çok dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor'

Gürcistan Savunma Bakanı Tinatin Khidaşeli, temmuz ayında Polonya'da düzenlenecek NATO zirvesinde Gürcistan'ın NATO ile entegrasyonu süreciyle ilgili önemli ilerlemelerin olacağına inandığını söyledi.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te 'NATO'nun Varşova Zirvesi- Zorluklar ve Beklentiler' konulu konferans düzenlendi.

Khidaşeli, konferansta yaptığı konuşmada Gürcistan'ın AB ve NATO ile entegrasyonu konusunda kararlılıkla somut adımlar attığını belirterek temmuz ayında Polonya başkenti Varşova'da düzenlenecek NATO zirvesinde ülkesi için olumlu kararlar alınacağından emin olduğunu vurguladı.

'NATO'nun Varşova zirvesi öncesi çok umutluyuz. Eminim çok başarılı olacağız' ifadelerini kullanan Khidaşeli, Rusya'nın Gürcistan'da Abhazya ile Güney Osetya, Ukrayna'da da Kırım'ı işgal etmesinin ardından bölgede güvenliği sağlamak için uygun kararlar alınması gerektiğini vurguladı.

Khidaşeli, AB ve NATO ile entegrasyon sürecine verdiği destek için Türkiye'ye teşekkür etti.

Savunma Bakanı Khidaşeli, 'Varşova zirvesinde NATO genişleyecek. Karadağ'ın üye olması, bir sonraki durağın Gürcistan olacağına dair çok iyi bir mesajdır.' dedi.

Karadeniz bölgesinde güvenliğin artırılması için daha çok tedbirin alınması gerektiğini savunan Khidaşeli, 'NATO üyesi Karadeniz ülkeleri Türkiye ve Bulgaristan'ın limanlarını NATO gemileri sık sık ziyaret ediyor. Gürcistan limanlarının da bu güzergahın parçası olmasını istiyoruz.' diye konuştu.

- Karadeniz bölgesinin güvenliği

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü de konferansta yaptığı konuşmada Karadeniz bölgesinde güvenliğin önemine değindi.

Gümrükçü, şöyle konuştu:

'Varşova Zirvesi yaklaşırken Karadeniz'de güvenlik de konuşulacak önemli konular arasında yer alacak. Zira Karadeniz'in güvenliği Avrupa Atlantik topluğu için giderek artan bir önem kazanmaktadır. Esasen bu bölge hep önemli bir konumda, jeo-stratejik bir konumda bulunuyor ancak özellikle Soğuk Savaş sonrası 1990'lardan bu yana giderek artan bir şekilde dünyanın gündeminde önemli bir yer tutuyor. 1990'ların başından itibaren bölgenin en önemli ülkesi konumundaki Türkiye, burada güvenliğin ve refahın kalıcı bir şekilde sağlanması için bir liderlik konumunda bulunmakta. Bu çerçevede Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün kurulmasına yaptığımız öncülüğün daha sonra da deniz güvenliği alanında da bölgesel işbirliğini geliştirmek için çok yoğun çaba sarf ettik. Bugün gelinen noktada maalesef özellikle Rusya'nın bölgedeki politikaları nedeniyle Ukrayna'daki işgali, Gürcistan'daki işgali nedeniyle bölgesel işbirliğinden arzu edilen verimi alamadık.'

Ukrayna'da Kırım'ın ilhakından sonra askeri dengelerin de değişmekte olduğunu belirten Gümrükçü, bütün bunların müttefikler tarafından ilgili ortaklarla çok dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

NATO Varşova Zirvesi'nde de bu konuda önemli tartışmalar olacağına işaret eden Gümrükçü, sadece deniz güvenliğine odaklanmanın yanlış olduğunu, daha geniş çapta güvenlik önlemleri alınması gerektiğini kaydetti.

Bölgedeki müttefiklerin savunma kapasitelerinin güçlendirilmesinin öncelikli olduğunu, bu konuda bazı adımlar atıldığını belirten Gümrükçü, bölgede Gürcistan ve Ukrayna gibi ortaklara da destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Gürcistan'ın NATO üyelik sürecini en kuvvetli destekleyen ülkelerden biri olduğunu dile getiren Gümrükçü, Gürcistan'ın NATO üyeliğinin Karadeniz'in güvenliğine çok önemli bir katkı sağlayacağını düşündüğünü ifade etti.

Gümrükçü, şunları kaydetti:

'Keza Karadeniz bölgesinde bulunan donmuş ihtilaf olarak adlandırılan ama hiçbir şekilde donmamış olan ihtilafların da bir an evvel çözümü için çaba sarf edilmesi gerekiyor. Yukarı Karabağ ihtilafının da nisan başlangıcında ortaya çıkan gerginliğin esasında bu konuda bizim için uyandıran bir mesaj olması gerekiyor. Karadeniz'de güvenliği gerçek anlamda sağlamak istiyorsak etrafta uzun yıllardan beri çözümsüz kalmış bu sorunlara da uluslararası toplum olarak daha kararlı bir şekilde çözüm bulmalıyız. Tabi ki deniz güvenliğinin de bu daha uzun vadeli vizyonumuzda önemli bir yeri var ancak burada Montrö Boğazlar Rejimi de değişmemesi gereken temel unsurlardan biri ve onun korunması lazım. Karadeniz bölgesinde tatbikatlar, eğitim programları, liman ziyaretleri gibi adımlar Karadeniz'in güvenliği sağlamak ve olumsuz bazı gelişmeleri caydırmak için atabileceğimiz adımlar olmalıdır.'

Konferansa çok sayıda Gürcü ve yabancı siyasetçi katıldı.
Kaynak: AA