İzmir Körfezi'nin ÇED Raporunda Sona Doğru

TCDD ile İZSU tarafından İzmir Körfezi'nin temizlenmesi ve limanın verimliliğini artırmak üzere planlanan projenin hayata geçirilmesi için gereken ÇED raporu, İDK toplantısında kabul edildi AK Parti İl Başkanı Delican:'Valilik tarafından 10 gün süreyle askıda ilan yoluyla halkın görüş ve önerilerine açılacak, bu süreçte gelebilecek görüş ve öneriler doğrultusunda son şeklini alacak rapor için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ÇED olumlu kararı verilecek'.

TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) tarafından, İzmir Körfezi'nin temizlenmesi ve limanın verimliliğini artırmak üzere planlanan 'İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi'nin hayata geçirilmesi için gereken ÇED raporunun, İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında kabul edildiği bildirildi.

AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, düzenlediği basın toplantısında, İzmir Limanı'nın verimliliği ile kapasitesini artırmak, körfez içi su sirkülasyonu ve kalitesini iyileştirmek amacıyla planlanan projeyle ilgili ÇED sürecinin Eylül 2012'de başlatıldığını belirtti.

Toplam 18 ay içinde tamamlanmazsa tüm sürecin tekrar başa alınması gerektiği için ÇED sürecinin her şeye yeniden başlamamak amacıyla zaman zaman durdurulduğuna dikkati çeken Delican, son 2,5 yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesinin, 'ÇED raporu verilmiyor' söylemleriyle hem projeyi tek başına sahiplenmek istediğini hem de 'Körfezin rehabilite edilmesini hükümet engelliyor' algısı oluşturmaya çalıştığını ifade etti.

Bülent Delican, gereken oşinografik raporun da hazırlanmasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan ÇED raporunun, ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla 16 Haziran'da gerçekleştirilen İDK toplantısında kabul edildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

'Valilik tarafından 10 gün süreyle askıda ilan yoluyla halkın görüş ve önerilerine açılacak, bu süreçte gelebilecek görüş ve öneriler doğrultusunda son şeklini alacak rapor için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ÇED olumlu kararı verilecek. Kent hepimizin. Projeye sahip çıktık ve ÇED ile ilgili süreç, Başbakanımızın önemli adımıyla büyük ölçüde tamamlandı. Kimse, siyasi malzeme çıkarmaya çalışmasın. İzmir'in sorunlarının çözümünde ne yapılacaksa katkı sunmaya hazırız. Bu süreci manipüle ederek, algı operasyonlarıyla kenti ötekileştirmeye çalışan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Başbakan ve bakanlarımızın bu konudaki kararlılığını gördükten sonra herhalde yaptıklarından hicap duymuştur.'

Kentin sorunlarının çözümünde 'Aziz Kocaoğlu'nun mazeretlerini' teker teker ortadan kaldıracaklarını vurgulayan Delican, şöyle devam etti:

'Çocuklarımızla girebileceğimiz masmavi körfezi, birlik ve beraberlik içinde huzurla yaşayacağımız İzmir'i hayal ediyoruz. Bunun için İzmir Büyükşehir Belediyesiyle ortak çalışmaya hazırız. Mühim olan İzmir'dir. Kimse kimseye 'engelledi' demesin. Algı duvarlarını kaldırıp, hizmet duvarları örmek istiyoruz.'
Kaynak: AA