'İftar Ve Sahur Arasında Dengeli Beslenin' Uyarısı

Alternatif Tıp görevlisi Pınar Uzun, ramazan ayında özellikle ruhsal ve bedensel arınma oruç tutma ile gerçekleşir, beden ve ruhumuzun sağlıklı şekilde değişimini sağlamak için yeterli ve düzenli beslenmenin gerektiğini anlattı.

'İftar Ve Sahur Arasında Dengeli Beslenin' Uyarısı
Uzun, “Ramazan ayı ile birlikte günlük beslenme ve öğün sayımız değişir. Normalde ara öğünlerle birlikte 5-6 olan öğün sayımız iki öğüne düşer. Kırmızı et, ekmek, pilav, hamur işi ve tatlı tüketimimiz artar. Bunun yanı sıra meyve ve sebze tüketimimiz de azalır. Oysa unutmamamız gereklidir ki ramazan ayında da günlük almamız gereken vitamin, mineral, karbonhidrat, yağ ve protein oranları aynı miktarda olmalıdır.”dedi.

Ara öğün sayısının kalkması ile birlikte metabolizmanın yavaşladığını ifade eden Uzun, “Uzun süreli açlık, ara öğünlerin ortadan kalkması ve toplam öğün sayısının azalmasına bağlı olarak metabolizma yavaşlama eğilimi gösterir ve kilo kontrolü zorlaşır. Ancak doğru bir beslenme tarzı ve doğru planlanmış egzersizlerle metabolizmanın yavaşlamasını engellemek, Ramazan ayını sağlıklı ve kilo almadan geçirmek mümkün. Vücudumuz Ramazan ayında zararlı fazlalıklarından arınarak kendini yeniler, mide-bağırsak sistemimiz dinlenir, alkol ve sigara alımı olmadığı için kanımız temizlenir, karaciğerimiz kendini yeniler. Düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanabilmemiz için bir fırsat doğar.Kontrolsüz diyabet, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların, sürekli ilaç kullananların, sindirim sistemi rahatsızlığı olanların, gebe ve emziren kadınların, büyüme - gelişme çağındaki çocukların sağlıkları açısından oruç tutmaları sakıncalıdır ve ilgili uzman hekime danışılmadan oruç tutmaları kesinlikle önerilmemektedir.”diye konuştu.

Ramazan ayının ilk günlerinde başlayan düzenli beslenme alışkanlığının değişim göstermesi ile birlikte kabızlık, mide yanması,uyku hali,unutkanlık,dikkatsizlik gibi sorunlarla da karşılaşabileceğini anlatan Uzun şöyle konuştu:

“Orucun ilk günlerinde beslenme düzenindeki değişimden dolayı sağlıklı bireyler de Ramazan ayında kabızlık, mide yanması, uyku hali, unutkanlık, dikkatsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, kan şekeri düşüklüğü ve kilo artışı gibi bir takım sağlık sorunları ile karşılaşabilir. Ramazan ayında sağlıklı beslenme kadar vücutta yaşanan değişimler konusunda da bilinçli ve dikkatli olmamız gerekir.Vücudumuzu susuz bırakmamamız gerekmektedir. Vücudumuzda azalan su miktarı gözlerde bulanık görmelere, baş dönmesine,tansiyon düşmelerine, kas ve baş ağrılarına sebep olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü(World Health Organization WHO)’nün verilerine göre vücudumuzun her 25 kg ağırlığına 1 litre su içilmesi gerekmektedir. Örneğin 75 kilo bir insanın günde 3 litre su tüketmesi gerekir. Oysa Ramazan ayında gündüz su tüketilemediği için akşam iftar ve sahur arasında kilomuza denk gelen su miktarını mutlaka tüketmemiz gerekir. İnsan vücudunun günlük yüzde 3 minerale ihtiyacı vardır. Mineraller vücut sağlığımız için çok önemlidir. özellikle kan sağlığımız için, kanın pıhtılaşmasında, kasların kasılmasında, kemik ve diş sağlığında, vücuttaki kimyasal dengelerin sağlanmasında büyük önem taşırlar. Mineral eksiklikleri pek çok hastalığa neden olabilir. Örneğin tansiyon dengesizlikleri, diş ve kemik problemleri, kemik erimesi, uyku sorunları, asabi olma durumu, eklem ve kas ağrıları, kas kasılmalarında önemli rol oynar.Vücudumuzun gerekli olan günlük yüzde 3 mineral miktarı ise başta su ve sade maden suyu ile karşılanabilmektedir. Onun için mutlaka gündüz oruçluyken içemediğimiz su miktarını akşam iftardan sahura kadar tamamlamamız gerekmektedir. Ülkemizde de satışı olan, işini ciddi bir şekilde yapan bir markanın hem kilo kontrol amaçlı, hem de sağlıklı beslenme açısından birtakım ürünleri mevcut olup, lifli gıdalar, omega 3,vitamin ve kalsiyum açısından zengin ürünlerin sunulduğu geniş ürün yelpazesindeki bu marka ürünleri dünyada ve ülkemizde birçok ünlü tercih etmektedir.”
Kaynak: İHA