Hayvanlar Buzlu Meyve Kokteyli İle Serinletiliyor

Kavurucu sıcaklardan bunalan İzmir Doğal Yaşam Parkı'nın sakinleri, özel hazırlanmış buzlu meyvelerle serinliyor.

İzmir Doğal Yaşam Parkı'ndaki hayvanlar, 40 dereceyi aşan sıcaklarda kendilerine özel olarak hazırlanan buzlu meyvelerden yiyerek serinliyor.

Günlük yaşamı olumsuz etkileyen kavurucu sıcaklar, sokak hayvanları ve hayvanat bahçesi sakinlerini de bunaltıyor.

İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda yer alan 126 türden bin 500'ün üzerindeki hayvanın Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasından olumsuz etkilenmemeleri için yoğun çaba harcanıyor.

Sıcak iklimde yaşamakta zorlanan hayvanların imdadına onlar için özel hazırlanan buzlu meyveler yetişiyor. Sıcak nedeniyle iştahları kapanan hayvanlara beslenme alışkanlıklarına göre hazırlanan yiyecekler, buz kalıplarında dondurularak servis ediliyor. Bu sayede park sakinleri, buzlu meyveleri yiyerek hem karınlarını doyuruyor hem de serinliyor.

Buzlu meyvelerin servisinde bazı hayvanların daha fazla pay kapabilmek için verdiği mücadele de gözden kaçmıyor.

İzmir Doğal Yaşam Parkı Biyoloğu Serkan Eğrilmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı sıcakların hayvanları olumsuz etkilediğini vurguladı.

Parkta yaşayan hayvanların sokaktakilere göre havuz, gölgelik ve toprak zemine sahip oldukları için daha şanslı olduklarını, hayvanları rahat ettirebilmek için istedikleri koşulları sağlamaya çalıştıklarını anlatan Eğrilmez, 'Buz kalıpları yapıyoruz, onlara barınaklarında bunları sunuyoruz. Hem oyun oynuyorlar hem de karınlarını doyuruyorlar. Sıcaktan birşey yemek istemiyorlar. Az yiyecek tüketiyorlar, bu durum sağlıklarını olumsuz etkiliyor. Biz de sorun yaşamamaları için mümkün olduğunca serin, taze yiyecekler veriyoruz.' dedi.

- Ziyaretçiler tropik merkezde nefes alıyor

Serkan Eğrilmez, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve ramazan ayının ziyaretçi sayısında düşüşe neden olduğunu belirterek, bayramda ziyaretçi rekoru kıracaklarına inandığını söyledi.

Ziyaretçilerin, parktaki hava sıcaklığının 26 derecede sabitlendiği tropik merkezde serinleme imkanı bulduklarını da belirten Eğrilmez, 'Burası özel iklimlendiriliyor, dışarıda sıcaklık 40 dereceyi bulurken, insanlar içeriye girdiğinde 26 derece sabit sıcaklıkta rahat nefes alıyor. Burada sürekli yaşayan hayvanlar bu iklime alışkın oldukları için yaz kış rahat ediyor.' diye konuştu.

Ziyaretçilerden Nuray Ateş, buradaki hayvanların havuzlarda ve soğuk meyvelerle serinlediklerini görmenin mutluluk verici olduğunu dile getirdi.

Çiğden Kılıç ise 26 derecelik ısıya sahip tropik merkezin çok güzel olduğunu, burada hem dinlenme hem de serinleme imkanı bulduklarını kaydetti.
Kaynak: AA