Eklem Ağrıları Artık Sorun Olmaktan Çıkıyor

Halk arasında ‘‘kireçlenme’’ olarak bilinen kıkırdak bozuklukları robotik teknolojiyle artık tarihe karışıyor. Genç-yaşlı, kadın-erkek ayrımı gözetmeksizin insanların hayatını kabusa çeviren ve hareket kısıtlılığına neden olan eklem ağrısı ve kireçlenmeler Atroskopi Teknolojisi ile kısa sürede çözülüyor. Ege Liva Hastanesi hekimlerinden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Zafer Kaçmaz son sistem teknoloji ile tüm eklemlerdeki sıkıntıları kısa sürede çözdüklerini söyledi.

Eklem Ağrıları Artık Sorun Olmaktan Çıkıyor
Artık ameliyatları fiberoptik ışık kaynağına bağlı kamera ve son sistem cihazlarla gerçekleştirdiklerini belirten Ege Liva Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Kaçmaz, bu sistem ile eklemlerdeki gerek tanısal işlemleri gerekse cerrahi işlemleri çok daha kolay ve hastaya da ağrı sızı duyurmadan gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Bu sistem sayesinde ameliyat olan hastaların ameliyatın ertesi günü günlük faaliyetlerine de hemen dönebildiğini ifade eden Op. Dr. Kaçmaz, “Bu son teknoloji sistem ile menüsküs, kıkırdak bozuklukları, çapraz bağlar, diz kapağı zarı hastalıkları, eklem içi kırıklar ve yaşlılarda kireçlenme ve eklem temizlenmesi işlemleri artık çok daha kolay yapılıyor. Sıkışma ve kas yırtılmaları vakaları da bu sistem ile kolayca tedavi edilebiliyor. Bir çok vatandaşımız ad ameliyat olduğu için eklemle ilgili yaşadıkları sorunlarda tedai sisteminin adı ameliyat olduğu için korkup tedaviden vazgeçiyor. Artık gelişen teknoloji ile bir çok ameliyat açılan küçük deliklerle son sistem cihazlarla kapalı ve bilgisayar ortamında yapılıyor. Bu nedenle ameliyattan korkup kimse tedavisini ertelemesin” dedi.

“Artroskopi eklem içinin kamera ile görüntülenmesi işlemidir. Eklem büyüklüğüne göre 1.2-7 mm çapında özel bir kamera kullanılarak cerrah eklemi görüntülerken hastalıkların teşhisini yapabilir ve aynı anda tedavisini planlayarak müdahale edebilir” diyen Ege Liva Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji zmanı Op. Dr. Zafer Kaçmaz, “Günümüzde optik sistemlerin gelişmesi ile yüksek çözünürlüklü kameralar ameliyatların da boyutlarını değiştirdi. Artroskopinin diğer bir avantajı açık cerrahi yöntemlerinin alternatifi olmadığı gibi çoğu durumda alternatifsiz tek seçenek olmasıdır. Söz gelimi kalça artroskopisi ile uyumsuz eklemin artroskopi ile düzeltilmesi ve hastanın ertesi gün işine dönemsi mümkündür. Aynı işlem açık cerrahi ile büyük riskler içerdiğinden neredeyse hiç uygulanmaz. Büyük eklemlerde artroskopi altın standart olarak tedavide yerini almıştır. Omuz, Dirsek, Kalça ve Ayak bileği; büyük eklem sınıfında hemen her kamera sistemi ile müdahale edilmekte ve başarılı tedaviler yaygın olarak uygulanmaktadır. Eklem cerrahisinde, kıkırdak onarımları, menisküs onarımları, bağ tamirleri, yabancı cisim çıkartılması ve hücresel tedavilerin tamamı ancak ve ancak artroskopik tedaviyle mümkün hale gelmiştir. Aynı zamanda bir mühendislik harikası olan bu sistem sayesinde insanlık ciddi bir sıkıntıdan çok kolay bir şekilde kurtulabilmektedir” diyerek eklem sıkıntısı olan herkesin artık tedavi sürecini ertelemeden sağlığına kavuşabileceğini söyledi.

Kaynak: İHA